Jedzenie ze śmietnika

Jedzenie ze śmietnika
Jedzenie ze śmietnika
Źródło: iStockphoto

Każdego dnia ogromne ilości jedzenia są wyrzucane do kosza. Dla jednych to normalna kolej rzeczy, dla innych – marnotrawstwo. „Jedzenie ze śmietnika" przedstawia historie ludzi, których sytuacja zmusiła do poszukiwania żywności wśród odpadów.

Autorzy tego dokumentu zabierają widzów na wycieczkę do dzielnicy biznesowej w Manili. Pokazują, co kryją zaplecza i śmietniki na tyłach firm czy centrów handlowych. Okazuje się, że każdego dnia w śmieciach lądują tony jedzenia, najczęściej pochodzą one z restauracji typu fast food.

Tymczasem kilka kilometrów dalej znajdują się najbiedniejsze dzielnice miasta. Ich mieszkańcy codziennie walczą o produkty, z których przyrządzą posiłki dla siebie i swoich rodzin. Śmietniki są miejscem, gdzie je znajdują. Tysiące Filipińczyków potrafi wyczarować nowe danie z odpadków - nie tylko spożywają pagpag (tak nazywają takie posiłki), ale także zajmują się ich sprzedażą. Tutaj nic się nie zmarnuje.

podziel się:

Pozostałe wiadomości