OPIS SEZONU WIOSNA 2014
Kolejny sezon „Wiem, co jem” to jeszcze bardziej dociekliwa Katarzyna Bosacka. Znowu pójdzie z widzami na zakupy i przyprawi o drżenie rąk niejednego nieuczciwego producenta żywności. Każdy konsument znajdzie w programie coś dla siebie.
Mięsożercy dowiedzą się m.in. czy drób w Polsce jest zdrowy, czy raczej faszerowany antybiotykami i hormonami. Co kryje się w tanich pasztetach z puszki?
Poszukamy też najlepszej na rynku kiełbasy i szynki oraz zastanowimy się, dlaczego w wędlinach jest tyle chemii.
Kilka porad znajdą też miłośnicy nabiału. Kasia Bosacka sprawdzi, które mleko wybrać. Czy to od polskich krów jest czyste i przebadane i czy możemy je bezpiecznie pić? Kasia podpowie, jak wybrać dobry biały ser i przebada, ile prawdziwego twarogu znajduje się w smakowych smarowidłach do chleba. Czy serek dla dzieci rzeczywiście wzmocni kości, jak obiecują reklamy?
Jarosze też się nie zawiodą – weźmiemy pod lupę ryby, żeby sprawdzić, czy te hodowlane w ogóle mają jeszcze jakieś wartości. Czy to prawda, że w ich mięsie są metale ciężkie? I co oprócz ryby znajdziemy w rybnej puszce czy paście?
Kasia Bosacka weźmie pod lupę też jajka – czy warto kupować te ekologiczne? Czy faktycznie są lepsze od fermowych, czy to tylko kwestia naszego sumienia? Które jajka mają najmniej cholesterolu? Jak rozpoznać zepsute, jak ugotować je na miękko, i jak nie przypalić jajecznicy?
„Wiem, co jem” pomoże także tym, którzy są wiecznie na diecie. Pochylimy się nad wyborem płatków śniadaniowych, zbadamy, ile mają cukru. Jak podrasować owsiankę, żeby było nie tylko zdrowo, ale i smacznie? Jak wybrać dobre musli? Czy zapomnieliśmy o kimś? Sprawdźcie!
Program został nagrodzony "Brązową Łuską Pana Karpia", "Kryształowym Piórem", a Kasia Bosacka zdobyła nagrodę w konkursie "Libertas @ Auxilium" za ochronę praw konsumentów i Laur Ekoprzyjaźni za wybitne zasługi na rzecz ekologii ZOBACZ WIĘCEJ >
OPIS SEZONU JESIEŃ 2013
Są takie produkty, bez których nie wyobrażamy sobie naszego codziennego menu. Chleb, woda, masło, kawa - to tylko część z nich. Kasia Bosacka w swoim programie brała je już pod lupę, ale producenci tych towarów obserwowali rynek, analizowali potrzeby konsumentów i dopasowali swoje produkty do ich oczekiwań. Wiele parówek ma teraz w sobie mięso z szynki, do wody producenci dodają więcej minerałów, a masło naprawdę jest extra! W nowych odcinkach "Wiem, co jem" Kasia Bosacka sprawdzi, jak wybierać podstawowe produkty, by płacić za jakość, a nie za markę i reklamę.
OPISY ODCINKÓW Z SEZONU JESIEŃ 2013:
Zwiastun nowego sezonu "Wiem, co jem"