Panuje opinia, że przygotowanie tradycyjnych dań świątecznych jest bardzo trudne, czasochłonne i stresujące. Ania Starmach obali ten mit. Zaprezentuje przepisy na wspaniałe polskie potrawy, które każdy może ugotować.Dewizą prowadzącej jest gotowanie proste, przyjemne i smaczne. Dlatego w pierwszym odcinku wielkanocnym Ania bierze na warsztat smaki dzieciństwa i zdradzi widzom, jak szybko i łatwo oswoić staropolskie przepisy.
Na początek żur na domowym zakwasie. Żur to wbrew pozorom bardzo prosta zupa. W niektórych przepisach sukces gwarantują składniki, proporcje, gramatury – w tej recepturze najważniejsza jest odrobina... samodyscypliny. Czyli nastawienie bardzo prostego zakwasu 3 dni przed gotowaniem zupy. Reszta to banał. A satysfakcja ze smakowania zupy na własnoręcznie zrobionym zakwasie - gwarantowana!
Drugie danie to kaczka z jabłkami. Ania podpowie, jak przygotować bardzo prosty, ale bogaty w smaku, słodki i aromatyczny farsz, który w dzieciństwie notorycznie podkradała mamie przyrządzającej pieczoną kaczkę.
Na deser propozycja pierwszego światecznego ciasta – tradycyjnej baby drożdżowej. Ania zdradzi swój sekret, jak sprawić, żeby baba zawsze wyszła, żeby była wyrośnięta, puszysta i mokra. Jak się okaże, patent na udaną babę wielkanocną jest bardzo prosty - składniki podgrzane do temperatury pokojowej.
EMISJA 1. odcinka programu "Pyszna Wielkanoc" w sobotę 22 marca o 13:05.
Powtórki odcinka:
wtorek, 25 marca, 15:30
środa, 26 marca, 11:50
czwartek, 27 marca, 17:05
piątek, 28 marca, 10:20