BEZ PUDŁA (ZAWSZE SIĘ UDA)
PANIEROWANY SER CAMEMBERT Z FIGAMI
Składniki:
Ser camembert 3,29 zł Fine Life
2 grzanki z chleba tostowego 1,06 zł
2 świeże figi 2,98 zł
4 czerwone cebule 0,96 zł
100ml czerwonego wina 2,70 zł
2 łyżki miodu 1,22 zł Pół łyżeczki suszonego rozmarynu 0,19 zł Appetita
Świeży tymianek 0,50 zł
Garść różnych kiełków 1,50 zł
Pół sałaty rzymskiej 1,50 zł
Oliwa 0,10 zł
Jajko 0,35 zł Kilka łyżek bułki tartej 0,10 zł
2 łyżki orzechów włoskich 0,90 zł
Sól 0,01 zł
Pieprz 0,02 zł
RAZEM: 18,28 zł
Przygotowanie:
Czerwone cebule pokrój w piórka, przysmaż na oleju, dodaj czerwone wino, miód, świeży tymianek. Całość duś około 30-40 minut. Ser pokrój w trójkąciki (4 albo 6), obtocz w jajku i bułce tartej z posiekanymi orzechami i suszonym rozmarynem. Smaż na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Kromki chleba przypiecz na patelni a orzechy włoskie podpraż. Na talerzu ułóż mieszankę kiełków i sałaty, następnie tosty, panierowany ser, dodaj konfiturę z cebuli, świeże figi i orzechy. Smacznego!
WARZYWA Z PATELNI Z ZIOŁAMI
Składniki:
200g podgotowanych ziemniaków w mundurkach 0,16 zł
200g podgotowanej fasolki szparagowej 0,99 zł
200g pomidorków koktajlowych 3,04 zł
Kukurydza w kolbie 1,49 zł
Czerwona cebula 0,24 zł
Oliwa z oliwek 0,10 zł
2 ząbki czosnku 0,84 zł Kilka różyczek brokułów 2,89 zł
Ziołowa bułka tarta:
Gałązka świeżego rozmarynu 0,50 zł
Łyżeczka świeżego tymianku 0,19 zł
Natka pietruszki 0,50 zł
Kilka łyżek bułki tartej 0,50 zł
Papryczka chili 0,24 zł
3 łyżki oliwy z oliwek 0,10 zł
Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 zł
RAZEM: 11,81 zł
Przygotowanie:
Na patelnie wlej odrobinę oliwy dodaj podgotowane warzywa w następującej kolejności: ziemniaki, cebula, papryka, marchewka, fasolka szparagowa, brokuły, kukurydza, pomidorki koktajlowe smaż przez kilka minut. Ważne aby warzywa były nadal chrupiące. Zioła, czosnek, papryczkę chili, oliwę z oliwek i bułkę tartą wymieszaj w rozdrabniaczu, następnie wszystkie składniki podsmaż je lekko na patelni z odrobiną oliwy. Dopraw do smaku. Podsmażone warzywa podawaj z ziołowa bułką tartą.
PTYSIE Z CZEKOLADĄ
Składniki:
250 ml wody 0,00 zł 150 g mąki 0,41 zł 100 g masła 2,60zł 5 jajek 1,75 zł 1 łyżka cukru 0,02 zł
Laska wanilii 2,50 zł
1 łyżka cukru pudru 0,10 zł
300ml śmietanki kremówki 3,40 zł
100g gorzkiej czekolady 2,69 zł
RAZEM: 13,47 zł
Przygotowanie:
Na początku przygotuj ciasto. Wodę zagotuj z masłem, cukrem, wrzuć mąkę. Cały czas podgrzewaj garnek, nie przerywaj mieszania. Gdy ciasto trochę „wyschnie” (czyli nie będzie przyklejało się do łyżki) ściągnij garnek z ognia, ciasto przełóż do miski. Cztery rozbełtane jajka zmieszaj z ciastem. Na początku ciasto będzie się rozdzielać, ale niech cię to nie zniechęca, mieszaj dalej. Gdy cisto będzie miało jednolitą konsystencję przełóż je do rękawa cukierniczego i formuj na blasze małe ptysie. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ptysiami, spłaszczaj ptysie pędzelkiem z rozbełtanym jajkiem. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni, od czasu do czasu otwieraj piekarnik by pozbyć się wilgotności. Po upieczeniu ptysie ostudź. Mocno schłodzoną śmietankę połącz z cukrem pudrem i wanilią i ubijaj do puszystej konsystencji. Ułóż ptysie na talerzu, podawaj z sosem czekoladowym ( zagotuj śmietankę z posiekaną czekoladą ) oraz z bitą śmietną.