Statystyczny Polak zjada rocznie przeszło 2 kg chemicznych dodatków do żywności! Ponad połowa z nas nie czyta etykiet i nie przejmuje się intensywnym kolorkiem soku, podkręconym zapachem jogurtu czy niekończącym się terminem ważności. A za tym czają się barwniki, sztuczne aromaty i konserwanty. Jakich wypełniaczy używają producenci, żeby ze swoich wyrobów wycisnąć jeszcze więcej grosza? Co robi bambus w kiełbasie wieprzowej, wodorosty w szynce, burak w czekoladzie truskawkowej, a panga w paluszkach krabowych? Czy wiemy, co jemy? Jak kupować, żeby nie zwariować?A w „Wiem, co kupuję” sprawa lekko śmierdząca, czyli jak kupić dezodorant antyperspiracyjny. Trzy miliony gruczołów potowych na naszej skórze pracuje pełną parą, by zapobiec przegrzaniu się organizmu. Odparowujemy prawie litr potu dziennie! Ale bywa, że zapach i plamy utrudniają nam życie. W sztyfcie, w kulce, czy w sprayu? Czy to prawda, że antyperspiranty zatrzymują toksyny w organizmie, bo zatykają ujście gruczołów potowych? Czy warto wydać kilkadziesiąt złotych na leczniczy antyperspirant z apteki. Napociliśmy się dla Was przy tym odcinku, zobaczcie go koniecznie!
EMISJA 5. odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 30 czerwca o godz. 11:20.
Powtórki odcinka:
niedziela, 30 czerwca, 20:35
środa, 3 lipca, 22:00
piątek, 5 lipca, 17:05