"Co nas truje": grill

Co nas truje
Fragment 12. odcinka "Co nas truje"

Aż 80% Polaków przyznaje, że lubi wrzucić coś na ruszt. Najczęściej wybieranymi produktami są kiełbasy, kaszanki, hamburgery i ociekające marynatą karkówki. Dlaczego tak chętnie grillujemy? Bo uwielbiamy smak dobrze przypieczonego mięsa, a sam akt grillowania uznajemy za relaksujący. Jednak czy zdajemy sobie sprawę, że to, co przyjemne i dobre może być dla nas trujące?

Na początku Katarzyna Bosacka prześwietli marynaty do mięs. Wraz z dietetykiem przeanalizuje ich skład. Największymi zabójcami okażą się sól, glutaminian monosodowy, sorbinian potasu, a także niebezpieczne oleje utwardzone, które są źródłem tłuszczów trans. Brzmi przerażająco? A to jeszcze nie koniec! Często jadamy zbyt przypieczone produkty. Im czarniejsze, tym lepsze. Ale nie dla naszego organizmu! Zwęglony osad na grillowanych produktach jest źródłem akrylamidu. Ten natomiast ma właściwości rakotwórcze. Najgorszym wyborem podczas uczty grillowania jest mięso. Nawet na lekko przypieczonej kiełbasie wydzielają się dioksyny, które także doprowadzają do powstawania nowotworów. Oprócz tego, grillowanie wydziela bardzo toksyczne związki. Kasia Bosacka sprawdzi, który z rodzajów grilla jest dla nas najbardziej niebezpieczny.

PREMIERA 12. odc. "Co nas truje" w niedzielę 3 czerwca o godz. 11:30.

Powtórki odcinka:

niedziela, 3 czerwca, 19:30

wtorek, 5 czerwca, 21:40

czwartek, 7 czerwca, 17:10

sobota, 9 czerwca, 8:25

Za pomoc merytoryczną oraz możliwość realizacji nagrań jesteśmy wdzięczni Centrum Ortopedii i Rehabilitacji ENEL-SPORT w Warszawie.

Część nagrań przeprowadziliśmy w Galerii Północnej w Warszawie. Dziękujemy!

Klinice estetycznej Mea Clinic jesteśmy wdzięczni za opiekę kosmetologiczną.

podziel się:

Pozostałe wiadomości