Polska jest jednym z największych producentów drobiu w Unii Europejskiej, a Polacy kurczaki jedzą na potęgę. Chętnie po nie sięgamy, bo zachęcają nas swoim chudym mięsem, są tanie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Poza tym można je podać we wszelaki sposób. Kurczaki uwielbiają wszyscy, a najbardziej dzieci. Niestety....
Czy wiecie, co jedzą przemysłowe kurczaki? W ich paszy znajdziemy mnóstwo wzmacniaczy i konserwantów. Skoro one to jedzą, to i my, i nasze rodziny! Takie substancje dodają kurczakom jedynie masy. I o to chodzi, bo przecież im większe piersi z kurczaka, tym bardziej atrakcyjne dla konsumenta. Jakie tajemnice skrywa jeszcze drób? Z pewnością przepełniony jest hormonami, które m. in. sprawiają, że dzieci nadzwyczajnie szybko dojrzewają.
W trzecim odcinku „Co nas truje" Kasia Bosacka poszuka dowodów na to, że kurczak nas truje. Do swojego programu zaprosi lekarzy specjalistów, biologów i rodzinę, która nie wyobraża sobie życia bez pieczonej kury. Czy Kasia przekona ich do wykreślenia kurczaka ze swojego jadłospisu?
PREMIERA trzeciego odcinka "Co nas truje" w niedzielę 1 kwietnia o godz. 11:30.
Powtórki odcinka:
niedziela, 1 kwietnia, 19:25
wtorek, 3 kwietnia, 21:40
czwartek, 5 kwietnia, 17;10
sobota, 7 kwietnia, 8:35
PODZIĘKOWANIA:
Za możliwość przeprowadzenia konsultacji z pediatrą dziękujemy Klinice Krajewski w Warszawie.
Zdjęcia zostały zrealizowane w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego- Państwowym Zakładzie Higieny. Dziękujemy!
Jesteśmy wdzięczni warszawskiej Hali Mirowskiej za możliwość zrealizowania materiału.
Sobiczewski Studio dziękujemy za pomoc w realizacji rekwizytów.
Część nagrań przeprowadziliśmy w Galerii Północnej w Warszawie. Dziękujemy!
Klinice estetycznej Mea Clinic jesteśmy wdzięczni za opiekę kosmetologiczną.