KURCZAK W SOSIE SOJOWYM
Składniki:
500 g filetów z piersi kurczaka
100 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
2 papryki
mała puszka kiełków soi
1 mała czerwona papryczka chili
200 g ryżu dziki & paraboiled
40 ml sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru świeżego
cebulka dymka, pęczek
Przygotowanie:
Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Piersi pokrój w drobne paseczki. Paprykę przekrój na pół, pozbądź się pestek, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. Czosnek i imbir obierz i drobno pokrój. Chili przekrój, pozbądź się pestek i posiekaj drobno. Na głębokiej patelni, w rondlu lub w woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć na patelnię czosnek, chili, imbir, a po 2 minutach kurczaka. Po kolejnych 2 minutach dodaj na patelnię paprykę i sos sojowy. Po kolejnych 2 minutach dodaj orzeszki i kiełki, smaż kolejne 2-3 minuty. Gotowego kurczaka podawaj z ryżem i drobno pokrojoną cebulką dymką.
INDYK Z CHILI I MLEKIEM KOKOSOWYM
Składniki:
podwójna pierś z indyka
500 ml mleka kokosowego
200 g ryżu mieszanego dziki & paraboiled
kawałek świeżego imbiru lub imbir w proszku
2 ząbki czosnku
pęczek kolendry
limonka
2 papryczki chili
2 łyżki zielonej pasty curry
pieprz cayenne
Przygotowanie:
Piersi indyka pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj go w misce z curry, sokiem z limonki. Cebulę przygrzej na patelni, dodaj imbir, czosnek, chili. Smaż przez chwilę. Przełóż do miseczki. Na patelnię wrzuć indyka, poczekaj aż mięso nabierze złotego koloru. Dodaj przysmażoną cebulę oraz mleko kokosowe. Duś około 18 min. Podawaj z dużą ilością kolendry.
MAKARON CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ
Składniki:
500 g wieprzowiny
opakowanie makaronu 200g
sos sojowy
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku
1 papryczka Chili
4 łodygi selera naciowego
2 marchewki
1 papryka
cebulka dymka
łyżeczka cukru
50 g sezamu
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso pokrój w cienkie paseczki. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Czosnek obierz i drobno pokrój, z chilii wykrój pestki i drobno posiekaj. Marchew i selera pokrój w talarki. W woku/ głębokiej patelni/w rondlu rozgrzej olej, wrzuć czosnek i chilii oraz imbir. Smaż minutę. Wrzuć mięso, wymieszaj, smaż 2 minuty (na dużym ogniu), dodaj 2 łyżki sosu sojowego, smaż 4 minuty. Wrzuć warzywa i smaż kolejne 5 minut. Pod koniec smażenia dodaj sezam i makaron, wymieszaj i podawaj natychmiast posypane cebulką dymką.
WARZYWA W TEMPURZE
Składniki:
1 brokuł
2 papryki
2 cukinie
4 marchewki
200 g ryżu dziki & paraboiled
Sos:
sos sojowy (mała butelka)
1 łyżka cukru
ocet winny
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
woda 500 ml najlepiej gazowana
500 ml oleju (lub nawet więcej, do smażenia)
Przygotowanie:
Brokuł podziel na małe różyczki, cukinie pokrój w plastry (około 1 cm grubości), marchewkę obierz i przekrój wzdłuż i na połowę, papryki przekrój na pół, pozbądź się pestek, i pokrój w centymetrowe paski. Aby przygotować ciasto, wymieszaj dwa rodzaje mąki i wodę, ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W małym garnku zagrzej sos sojowy z cukrem, aby ten się rozpuścił, następnie przelej go do miseczki i dodaj ocet. We frytkownicy rozgrzej olej, wrzucaj pojedynczo warzywa, smaż krótko, aż ciasto zmieni kolor, odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.