Szpinak, brukselka, szczaw - znienawidzone, zielone, liściaste. Polacy zjadają ich kilkakrotnie mniej niż mieszkańcy innych krajów, a tymczasem to doskonałe źródło kwasu foliowego i innych wartościowych składników. Czy da się je polubić? Czy to prawda, że szpinak to najlepsze źródło żelaza? Co to są szczawiany i czy w szczawiu jest ich najwięcej? Jak przyrządzić brukselkę, żeby miała przyjemny smak? Co kryje się w gotowych daniach i jak je kupować, żeby nie zzielenieć ze złości? Przez cały drugi odcinek nowej serii „Wiem, co jem” gramy w zielone.A w „Wiem, co kupuję” jazda na desce - czyli na czym kroić, by nie dać się skroić. Wyniki badań pokazały, że na desce kuchennej jest aż 200 razy więcej bakterii E coli, niż na desce klozetowej. Która deska do krojenia pomoże zachować higienę – plastikowa czy drewniana, a może szklana lub kamienna? Która się najszybciej zużyje, a która będzie najbezpieczniejsza dla noża? Po tym odcinku będziecie wiedzieć wszystko od deski do deski. Zobaczcie koniecznie!
EMISJA 2. odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 17 listopada o godz. 10:35.
Powtórki odcinka:
niedziela, 17 listopada, 20:05
środa, 20 listopada, 21:55
czwartek, 21 listopada, 17:55
sobota, 23 listopada, 9:35