Czy znacie kogoś, kto nie lubi jeść szarlotki? My nie :) Znamy za to osoby, które nie lubią jej przygotowywać, bo jest pracochłonna. Ta, z przepisu Ewy Gawryluk, robi się jednak błyskawicznie!
Do jej wykonania będziesz potrzebować:
- dwóch jabłek
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanki kaszy manny
- 1 szklanki cukru
- 1 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- trochę bułki tartej
Do startych na grubych oczkach jabłek dodajemy cynamon. W drugiej misce mieszamy kaszę mannę, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na jej dno wsypujemy połowę wymieszanych suchych składników, które przykrywamy startymi jabłkami z cynamonem. Posypujemy to drugą połową suchych składników i na wierzch kładziemy pokrojone w plasterki masło. Szarlotkę pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami śmietankowymi lub na zimno z bitą śmietaną.
ZOBACZ TAKŻE:
"Gwiazdy od kuchni": deser z dzieciństwa milionów Polaków w wersji deluxe