Małgosia Foremniak mięso je sporadycznie i jest fanką Kuchni Pięciu Przemian. Dlatego w programie "Gwiazdy od kuchni" pokazała Kasi Bosackiej przepis na sycącą zupę z soczewicy, przygotowaną właśnie zgodnie z tą chińską filozofią. Zobaczcie, jak się ją robi!
Do jej ugotowania potrzebujecie:
2 łyżek oleju kokosowego
1 białej cebuli
4 ząbków czosnku
2 marchewek
ćwiartki dyni Hokkaido
1 pietruszki
1 małego selera
200 g czerwonej soczewicy
3 szczypt tymianku
pół łyżki kolendry w ziarnach
pomidorów krojonych w puszce
natki pietruszki 1 suszonego daktyla
soli, pieprzu
soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Na rozgrzany na patelni olej kokosowy wrzucamy cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w paski warzywa korzeniowe i pokrojoną w kostkę dynię. W osobnym naczyniu gotujemy soczewicę przyprawioną tymiankiem. Podsmażone warzywa wrzucamy do gotującej się soczewicy. W moździerzu rozdrabniamy kolendrę i dodajemy ją do garnka. Całość uzupełniamy pomidorami z puszki. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki oraz suszony daktyl. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.