KASZA PĘCZAK Z ZIELONYMI WARZYWAMI
Składniki:
150g kaszy pęczak 0,59 zł
5 zielonych szparagów 4,40 zł
Garść szpinaku 0,10 zł
1 cukinia 0,42 zł
Garść obranego bobu 0,79 zł
2 łyżki pistacji 2,30 zł
450 ml bulionu warzywnego 0,10 zł
1 cebula czosnkowa 0,80 zł
2 ząbki czosnku 0,42 zł
100 ml białego wina 0,84 zł
Sól 0,01 zł
Pieprz 0,02 zł
Pesto:
Garść pistacji 2,30 zł
Natka pietruszki 0,50 zł
Oliwa z oliwek 0,20 zł
Sok z cytryny 0,94 zł
2 łyżki tartego parmezanu 0,50 zł
Kilka liści bazylii 0,36 zł
RAZEM:15,59 zł
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie przysmaż cebulę, czosnek dodaj kaszę pęczak. Na jedną miarkę kaszy – 2 miarki bulionu. Wlej białe wino a gdy odparuje dodaj chochlę bulionu. Gdy ten zostanie wchłonięty przez kaszę dodaj kolejną chochlę bulionu. Czynność powtarzaj. Po około 15-20 minutach, gdy pęczak będzie prawie gotowy dodaj podgotowane warzywa: bób, cukinię i szparagi oraz przygotowane pesto. Ziołowe składniki: pietruszkę, bazylię , pistacje z dodatkiem soku z cytryny, oliwy z oliwek i parmezanu zmiksuj za pomocą blendera. Całość przypraw. Podawaj ze świeżym szpinakiem.
JABŁKA I GRUSZKI FASZEROWANE KASZĄ GRYCZANĄ
Składniki:
100 g kaszy gryczanej 0,40 zł
1 jabłko 0,76 zł
1 gruszka 1,34 zł
3 łodygi selera naciowego 1,50 zł
2 łyżki miodu 0,70 zł
50 g sera z niebieską pleśnią 3,46 zł
50 g sera koziego 3,15 zł
Świeży rozmaryn 0,46 zł
Świeży tymianek 0,50 zł
Garść orzechów włoskich 2,63 zł
200 ml wody 0,00 zł
Sól 0,01 zł
Sos:
2 łyżki miodu 0,70 zł
Świeży rozmaryn 0,46 zł
Świeży
tymianek 0,50 zł
100 ml soku jabłkowego 2,49 zł
2 łyżki octu jabłkowego 0,04 zł
1 łyżka rodzynek 0,65 zł
1 łyżka suszonej żurawiny 1,55 zł
RAZEM: 21,30 zł
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj w wodzie pod przykryciem. Jabłka i gruszki przekrój i wydrąż. Kasze połącz z posiekanymi i podprażonymi orzechami, selerem naciowym, ziołami, serem z niebieską pleśnią i odrobiną miodu. Farszem z kaszy nafaszeruj wcześniej wydrążone owoce. Owoce posyp kozim serem, polej miodem. Zapiekaj około 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni. By przygotować sos: miód karelizuj w garnku, dodaj odrobinę octu, świeży rozmaryn i tymianek oraz sok jabłkowy. Dodaj żurawinę i rodzynki. Owoce podawaj z sosem. Smacznego!
DOMOWY KRUPNIK
Składniki:
2 litry wody 0,00 zł
2 marchewki 0,54 zł
1 korzeń pietruszki 0,72 zł
Pół selera 0,44 zł
1 por 1,35 zł
2 ziemniaki 0,20 zł
150 g kaszy jęczmiennej perłowej 0,40 zł
2 ząbki czosnku 0,42 zł
Pierś z kurczaka 8,50 zł
Liść laurowy 0,10 zł
3 ziarna ziela angielskiego 0,26 zł Appetita
3 różyczki kalafiora 3,49 zł
Łyżka masła 0,10 zł
Łyżka oliwy z oliwek 0,20 zł
Natka pietruszki 0,50 zł
Sól 0,01 zł
Pieprz 0,02 zł
RAZEM: 17,25 zł
Przygotowanie:
Warzywa pokrój w kostkę (marchew, selera i pietruszkę możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Warzywa przysmaż na odrobinie masła, dodaj zioła i zalej wodą. Zagotuj, dodaj kaszę (jeśli używasz jaglanej wcześniej podpraż ją na patelni a następnie dokładnie przepłucz, aby straciła lekko gorzkawy smak). Dodaj pokrojonego kurczaka. Zupę gotuj na małym ogniu około 20 minut. Na rozgrzanej patelni przysmaż małe plasterki kalafiora. Zupę dopraw do smaku, podawaj kalafiorem i natką pietruszki.