Krewetki z grilla a la Halong Bay

Krewetki z grilla
Krewetki z grilla

Dla 2 osób

Czas przygotowania 10 minut

Czas pieczenia 6 minut

Składniki:

8 dużych krewetek – oczyszczonych z jelit

Pięć plasterków z grubego korzenia imbiru – drobno posiekanych

2 ząbki drobno posiekanego czosnku

1 bardzo drobno posiekana szalotka

Pół pęczka mięty

Pół pęczka kolendry

2 łyżki sosu rybnego ngoc mam

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju

Pół łyżeczki curry

Przygotowanie:

Marynata

W miseczce wymieszaj imbir, czosnek i szalotkę tak, żeby całość miała konsystencję papki. Możesz wykorzystać do tego moździerz lub mikser.

Dodaj posiekaną miętę i kolendrę.

Dolej dwie łyżki sosu rybnego ngoc mam, 2 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki oleju, a następnie wsyp pół łyżeczki curry. Całość zamieszaj.

Grillowane krewetki

Oczyszczone krewetki dodaj do marynaty, lekko zamieszaj i odstaw na 5 minut.

Rozgrzej grill. Marynowane krewetki opiekaj po 3 minuty z każdej strony.

Na koniec polej krewetki pozostałą częścią marynaty.

Bon appetit!

podziel się:

Pozostałe wiadomości