KURCZAK Z PESTO, MOZARELLĄ I MAKARONEM
Składniki:
600 g piersi z kurczaka
1 ser mozarella
5 łyżek pesto
400 g makaronu kokardki (jako dodatek)
2 duże pomidory
sól, pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokrój na plastry, lekko rozbij je ręką, posyp solą i pieprzem, przysmaż z obu stron na patelni z odrobiną oliwy. Mozarellę i pomidory pokrój w plastry. Przełóż kawałki mięsa do naczynia żaroodpornego, każdy kawałek posmaruj pesto, połóż na nim plaster pomidora, a na nim plaster sera, kawałki polej odrobiną oliwy, zapiekaj 15-20 min w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie ugotuj makaron, wymieszaj go z pozostałym pesto.
ZAPIEKANKA RYŻOWA Z KURCZAKIEM
Składniki:
200 g ryżu dziki & parabolided
150 g pieczarek
400 g piersi z kurczaka
3 papryki: 2 żółte i 1 czerwona lub na odwrót
1 cebulka dymka
50 g orzechów włoskich
70 ml śmietanki 12%
2 łyżki sosu sojowego
słodka papryka 1 łyżka
ostra papryka 2 łyżeczki
70 g tartego żółtego sera
Przygotowanie:
Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka pokrój w kostkę, obsyp paprykami, solą, pieprzem, odstaw na kilka minut. W międzyczasie paprykę i pieczarki pokrój w kostkę. Rozgrzej suchą (bez tłuszczu) patelnię, wrzuć orzechy, pozostaw około 1 minuty, odstaw i grubo posiekaj. Na tę samą patelnię nalej odrobinę oliwy, wrzuć kurczaka, podsmażaj aż zmieni kolor około 5 minut, potem wrzuć na patelnię paprykę, duś na małym ogniu 10 minut. Pieczarki przysmaż na odrobinie tłuszczu. Ryż wymieszaj z pieczarkami, orzechami, dodaj śmietankę i sos sojowy, całość przełóż do naczynia żaroodpornego, na jego wierzchu rozprowadź kurczaka z papryką, posyp serem i zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 stopni (jeśli posiadasz piekarnik z funkcją parową użyj jej).
UDKA Z KURCZAKA Z ROZMARYNEM
Składniki:
5 podudzi z kurczaka
świeży rozmaryn
oliwa z oliwek
1 cytryna
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
Kurczaka solimy i pieprzymy. Jeśli ktoś nie lubi tłuszczu, może wyciąć skórkę. Listki rozmarynu oddzielamy od łodyżki i siekamy. Posypujemy nimi kurczaka. Cytrynę sparzamy i wyciskamy z niej sok, którym polewamy kurczaka. Udka przysmażamy na patelni (najlepiej grillowej) z odrobiną tłuszczu, do momentu aż skórka nabierze złotego koloru. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną olewy, cytryną, dodajemy czosnek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut.
PIEROGI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KURCZAKIEM I TAPENADĄ
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
300 g piersi z kurczaka
150 g czarnych oliwek
łyżka kaparów
2 fileciki anchois
oliwa zoliwek
sól , pieprz
1 jajo
Przygotowanie:
Kurczak pokrój w drobną kostkę, obsyp solą i pieprzem, przysmaż na patelni. Oliwki, kaparki, anchois, wymieszaj z oliwą z oliwek za pomocą blendera. Ciasto pokrój na trójkąty, połowę każdego trójkąta posmaruj tapenadą, połóż na niej kilka kawałków kurczaka, sklej boki, wierzch posmaruj rozbełtanym jajem, zapiekaj około 15 minut w temperaturze 190 stopni.