WIĘCEJ O PROGRAMIE "PYSZNE 25" >
KEBAB Z JAGNIĘCINĄ
Składniki:
100 g mielonej jagnięciny
200 g mielonej wołowiny
świeża kolendra
1 małe jajko
1 łyżka bułki tartej
świeża mięta
słodka i ostra papryka
Sok z cytryny
Sól, pieprz
Sos:
jogurt gęsty naturalny
1 ząbek czosnku’
1 ogórek
Przygotowanie:
Zioła i cebule posiekaj. W misce wymieszaj je z mięsem, jajkiem, bułką, sokiem z cytryny, słodką i ostra papryka. Masą obklejaj paptyczki do szaszłyków, smaż na patelni około 7-9 minut. Podawaj z sosem: ogórek zetrzyj na tarce, odciśnij, wymieszaj z jogurtem i posiekanym czosnkiem, dopraw,
CHILI CON CARNE
Składniki:
300 g mielonej wołowiny
2 cebule
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
puszka czerwonej fasoli
czerwona papryka
100 ml wody
chili pieprz cayenne
oregano
kmin rzymski
Przygotowanie:
Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dodaj kmin, oregano, chili.
Następnie wrzuć wołowinę i smaż aż zmieni kolor. Wlej pomidory z puszki, wodę, gotuj na małym ogniu około 10 minut. Wrzuć pokrojoną paprykę, gotuj 5 minuty. Na końcu dodaj fasolę, gotuj kolejne 5 minut.
MIĘSNE PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
Pulpety:
150 g mielonej wieprzowiny
150 g mielonej wołowiny
1 jajo
2 czerwone cebule
4 łyżki bułki tartej
50 g tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1l przecieru pomidorowego
oregano
pieprz/sól
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek do farszu mięsnego drobno posiekaj, wrzuć do miski. Dodaj mięso, bułkę tartą, odrobinę oregano, jajko, dopraw solą i pieprzem. Lep kulki wielkości orzecha włoskiego. Smaż je na patelni z odrobiną oliwy, po paru minutach zalej gorącym przecierem pomidorowym (wcześniej doprawionym do smaku). Duś około 15 minut.
Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN