Przeciętny Polak zjada 1,3 kg mięsa tygodniowo. To prawie 2 razy więcej niż inne narodowości! Sklepowe półki wypełnione są soczystą wieprzowiną, wołowiną i drobiem, ale czy mięso, które jemy jest na pewno zdrowe? Czym karmione są zwierzęta i w jakich warunkach są przetrzymywane zanim trafią na nasze stoły? Odkryjemy całą prawdę o mięsie sprzedawanym na bazarze - muchy, brudne ręce sprzedawców, czy brak informacji o dacie przydatności do spożycia – to tylko kilka szokujących faktów! Sprawdzimy też, czy mięso produkowane na skalę przemysłową może równać się jakością i smakiem z tym z chowu tradycyjnego. Będziecie zaskoczeni! W pierwszym odcinku nowego sezonu "Wiem, co jem" prześwietlimy mięso na wylot! Chcecie wiedzieć jeszcze więcej? Oglądajcie koniecznie!
A w "Wiem, co kupuję" ubraniowa manipulacja, czyli cała prawda o sprzedaży ciuchów! Sprawdzimy jakie triki stosują sprytni handlowcy, żeby zatrzymać nas przy kasie z jak największą ilością rzeczy. Wyszczuplające lustra w przymierzalniach, zmniejszające się rozmiary na metkach, czy odpowiednie oświetlenie w którym nie widać wad naszej sylwetki, to cwane haczyki, które my – biedni konsumenci z łatwością połykamy. Czy takie oszustwa są zgodne z prawem i czy możemy się przed nimi bronić? Zobaczcie obowiązkowo! Zapraszamy!
EMISJA pierwszego odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 11 czerwca o godz. 11:30.
Powtórki odcinka:
niedziela, 11 czerwca, 19:30
wtorek, 13 czerwca, 21:40
czwartek, 15 czerwca, 17:25
sobota, 17 czerwca, 8:30