ZOBACZ PRZEPISY Z TEGO ODCINKA >
Placki ziemniaczane i pierogi to ulubione dania wielu Polaków. Ruskie, z mięsem czy z serem to tradycyjne smaki pierogów, ale to mączne danie niejedno ma imię. Dlatego Pascal zaprasza na własną wersję małych pierożków. Nie możecie tego przegapić! Jak placki ziemniaczane to tylko z cukrem lub ze śmietaną? W takiej postaci jemy je najczęściej, dziś u Pascala ten ziemniaczany przysmak w zupełnie innej nowej odsłonie.
Z pewnością dacie się skusić na pyszne pierożki w dwóch nowych kompozycjach. Na początek pierożki z kurczaka podawane w rosole. Następnie ravioli z serem pleśniowym w towarzystwie gruszek i orzechów włoskich. A na koniec nowa odsłona placków ziemniaczanych według Pascala. Połączenie dorsza i maślaków z plackami ziemniaczanymi tworzą kolejną przepyszną propozycję naszego kucharza.
Pascal nie pozostaje też obojętny wobec tradycyjnych smaków. Zobacz, jak z zapałem uczy się lepić polskie pierogi. Jak mu poszło? Przekonacie się już niebawem.
Mączne czy twarde. O czym mowa? A o polskich ziemniakach. W poszukiwaniu idealnych smaków Pascal odwiedził uprawę ziemniaków. Co zadziwiło naszego kucharza? Przekonacie się już niebawem.
Razem z Pascalem wybierz się w kulinarną przygodę!
EMISJA siódmego odcinka programu "Pascal po polsku" w niedzielę 16 lutego o godz. 12:30.
Powtórki odcinka:
poniedziałek, 17 lutego, 11:35
czwartek, 20 lutego, 7:40 i 18:40
piątek, 21 lutego, 13:30
Siedlisko Gąsior
Za pomoc w realizacji zdjęć dziękujemy:
Siedlisku Gąsior w Gąsiorze 2
Oberży Pod Psem w Kadzidłowie
Instytutowi Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Jadwisinie
Firmie Agro Inserwis w Jadwisinie
Firmie HK Living
Firmie Regalia Polska Manufaktura
Tomaszowi Jakubiakowi