ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >
Składniki:
1 kurczak pokrojony na 6 kawałków
0,5 litra mleka kokosowego
2 zgniecione ząbki czosnku
2 umyte pomidory pokrojone w ósemki
4-6 goździków
1 kawałek imbiru ok. 5 cm pokrojony w Julienne lub starty na tarce
2 laski cynamonu
tłuszcz do smażenia
3 średnie cebule pokrojone w piórka
4 ziemniaki nieobrane, umyte, pokrojone na 4
2 czubate łyżeczki pieprzu kajeńskiego czyli chili
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Kurczaka dopraw solą i pieprzem i podsmaż w garnku z obu stron przez minutę. Dodaj pokrojone pomidory, cebulę, czosnek i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy: goździki, 2 czubate łyżeczki pieprzu kajeńskiego, posiekany lub starty imbir, 2 laski cynamonu, oraz 2 łyżki soku z cytryny, 400 ml mleczka kokosowego i 3 łyżki przegotowanej wody. Wymieszaj wszystko dokładnie i duś pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 25 minut. Jak pomidory się rozpadną, dodaj ziemniaki i resztę mleczka kokosowego, wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 5 do 10 minut. W międzyczasie posiekaj kolendrę lub pietruszkę. Jak ziemniaki będą miękkie, zdejmij potrawkę z ognia i dopraw solą i pieprzem. Dodaj świeże zioła, wymieszaj i gotowe!
Nowe odcinki "Smakuj świat z Pascalem" co wtorek o 20:25!