ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI ODCINKA >
Racuchy z ananasem, cynamonem i wiórkami kokosowymi
Składniki :
100 g mąki pszennejpół łyżeczki sody oczyszczonej20 g cukru, czyli jedna łyżka1 jajo200 ml mleka1 łyżka oleju roślinnego1 łyżeczka cynamonu w proszkulaska wanilii1 duży ananas lub ananas z puszkifrytkownica lub duży garnekcukier puder do posypaniatłuszcz do smażeniawiórki kokosoweświeże borówki i listki melisy
Przygotowanie:
Na początku musisz przygotować ciasto, podobne do naleśnikowego. Do miski wsyp mąkę (pamiętaj, żeby ją przesiać, wtedy nabierze powietrza i będzie bardziej puszysta), potem sodę i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. W oddzielnej miseczce roztrzep widelcem jajko tak, żeby miało jednolitą konsystencję. W mące „wykop" małą studnię, do której wlej jajko, mleko i łyżkę oleju roślinnego. Używając rózgi, wymieszaj wszystkie składniki, tak żeby nie było grudek. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, dodaj pestki z laski wanilii i cynamon. Oczywiście, wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie miskę zakryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 30 minut.
W międzyczasie obierz i pokrój ananasa w plastry o grubości około 0,5 cm i wykrój środek, tzw. drewno. Wyciągnij ciasto z lodówki, a wiórki kokosowe wysyp do płaskiego naczynia. Najpierw obtocz ananasa w cieście, a potem w wiórkach. Tak przygotowane pajdy przełóż na talerz.
Frytkownicę rozgrzej do 170 stopni. Jeśli nie masz frytkownicy, po prostu w dużym garnku rozgrzej olej. Pajdy z ananasa smaż pojedynczo przez około 4 do 6 minut.
Gotowe danie możesz przybrać świeżymi borówkami, lub innymi owocami, które lubisz. Na koniec wszystko posyp cukrem pudrem i dołóż listki melisy. Smacznego!
Nowe odcinki "Smakuj świat z Pascalem" co wtorek o 20:25!