WIĘCEJ O PROGRAMIE "PYSZNE 25" >
CIASTECZKA W PIEGI
Składniki:
150 g masła
150 g cukru
300 g mąki
1 jajo
2 łyżeczki cukru waniliowego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100 g cukierków m&m
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto zawiń w przeźroczystą folię i włóż na 5 minut do zamrażarki. Na blasze do pieczenia połóż arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formuj małe kuleczki, układaj je na blasze, każdą kulkę lekko spłaszcz i ułóż na niej kilka kolorowych cukierków. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Składniki:
120 g miękkiego masła
80 g drobnego cukru
1 jajo
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 tabliczka czekolady deserowej
50 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Czekoladę pokrój na malutkie kawałki. Miękkie masło utrzyj z cukrem, używając miksera, dodaj jajko, wymieszaj, stopniowo dodawaj też mąkę, cały czas mieszaj ciasto. Na samym końcu do masy dodaj orzechy i czekoladę, wymieszaj tym razem łyżką. Z masy formuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładź je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszcz łyżką (zachowaj odstępy, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną”). Piecz około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
KOKOSANKI
Składniki:
250 g wiórków kokosowych
60 g masła
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 białka
Przygotowanie:
Masło rozpuszczaj w średnim garnku na małym ogniu, dodaj 100 g cukru i poczekaj aż się rozpuści, wtedy dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru, a po chwili mąkę. Ubite białka delikatnie wymieszaj z masą. Za pomocą łyżeczki nakładaj niewielkie porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw je do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15 minut.
„ŚLIMAKI” Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z RODZYNKAMI
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
200 g sera białego mielonego
100 g rodzynek
4 łyżki cukru
1 jajo
Przygotowanie:
Ser wymieszaj z połową cukru i z rodzynkami. Ciasto francuskie rozwiń, pokryj warstwą nadzienia. Ciasto z powrotem zwiń rulon, pokrój go w cienkie plasterki, układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajem, posyp resztą cukru i zapiekaj 18 minut w temperaturze 200 stopni.
Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN