ZOBACZ OPIS I GODZINY EMISJI ODCINKA >
TAGIATELLE Z SOSEM GRZYBOWYM
Składniki:
400 g makaronu tagiatelle
200 g kurek całych Fine Food
300 g piersi z kurczaka
250 ml śmietanki kremówki
garść orzechów włoskich
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
łyżka posiekanego rozmarynu
natka pietruszki
50 g tartego twardego żółtego sera
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w cienkie paseczki, obsyp solą, pieprzem i rozmarynem.
Kurki dokładnie umyj. Na patelni przysmaż posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodaj kurki, smaż około 5 minut, aż kurki puszczą sok. W międzyczasie przysmaż kurczaka na osobnej patelni, dodaj do niego orzechy. Do podsmażonych kurek dodaj śmietankę i gotuj na małym ogniu, po 5 minutach dodaj podsmażonego kruczaka i gotuj jeszcze przez kilka minut, dopraw do smaku. Makaron ugotuj al dente, podawaj z sosem i dużą ilością pietruszki oraz z tartym serem.
Tagiatelle z sosem grzybowym
KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI
Składniki:
200 g kaszy jęczmiennej Fine Food
200 g podgrzybków
100 g prawdziwków
1 l bulionu
100 ml białego wina
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
50 g tartego twardego żółtego sera
natka pietruszki
sól
pieprz
Sałatka:
1 ogórek
garść rzodkiewek
100 g selera naciowego
cebulka dymka
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
W głębokiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, a następnie kaszę. Wymieszaj i dodaj wino jeśli go używasz. Gdy wino odparuje wlej chochlę bulionu, wymieszaj i poczekaj, aż kasza wchłonie płyn, gdy tak się stanie dolej kolejną porcję bulionu, czynność powtarzaj.
Na osobnej patelnii przysmaż na maśle pokrojone prawdziwki i podgrzybki, gdy puszczą sok i zmiękną, skończ smażenie, a sok z grzybów dolej do kaszy. Po około 20 minutach, gdy kasza będzie już miękka dodaj do niej grzyby, podgrzewaj jeszcze kilka minut, dopraw do smaku. Ściągnij patelnię z ognia, dodaj masło, ser i pietruszkę. Podawaj natychmiast.
Aby przygotować sałatkę pokrój ogórka, rzodkiewki, cebulkę dymkę i seler naciowy w plasterki. Posiekany ząbek czosnku dodaj do soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z oliwą.
Kasza z podgrzybkami i prawdziwkami
KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE
Składniki:
4 bułki kajzerki
2 szalotki
100 g szynki
50 g boczku wędzonego
100 g prawdziwków
100 g oscypka
100 ml śmietanki kremówki
4 średniej wielkości boczniaki
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 szklanka mleka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj pokrojoną szalotkę, a gdy ta się zeszkli dodaj umyte i pokrojone grzyby, smaż, aż grzyby zmiękną i puszczą sok, wtedy dodaj śmietanę i wymieszaj, gotuj jeszcze parę minut. Od kajzerek odetnij wierzch, ze spodów wyciągnij większość miąższu, na spód nałóż pokrojoną szynkę, następnie dodaj grzyby, całość posyp startym na tarce oscypkiem i wstaw na 10 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni.
Boczniaki zalej mlekiem, po 10 minutach odcedź, panieruj jak kotlety w mące, jajku i bułce tartej, smaż na niewielkiej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony.
Kajzerki faszerowane prawdziwkami i boczniaki panierowane