Przepisy Ani Starmach na grzyby

Kajzerki faszerowane prawdziwkami i boczniaki panierowane
Kajzerki faszerowane prawdziwkami i boczniaki panierowane

ZOBACZ OPIS I GODZINY EMISJI ODCINKA >

TAGIATELLE Z SOSEM GRZYBOWYM

Składniki:

400 g makaronu tagiatelle

200 g kurek całych Fine Food

300 g piersi z kurczaka

250 ml śmietanki kremówki

garść orzechów włoskich

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

łyżka posiekanego rozmarynu

natka pietruszki

50 g tartego twardego żółtego sera

4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w cienkie paseczki, obsyp solą, pieprzem i rozmarynem.

Kurki dokładnie umyj. Na patelni przysmaż posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodaj kurki, smaż około 5 minut, aż kurki puszczą sok. W międzyczasie przysmaż kurczaka na osobnej patelni, dodaj do niego orzechy. Do podsmażonych kurek dodaj śmietankę i gotuj na małym ogniu, po 5 minutach dodaj podsmażonego kruczaka i gotuj jeszcze przez kilka minut, dopraw do smaku. Makaron ugotuj al dente, podawaj z sosem i dużą ilością pietruszki oraz z tartym serem.

Tagiatelle z sosem grzybowym
Tagiatelle z sosem grzybowym
Tagiatelle z sosem grzybowym
Tagiatelle z sosem grzybowym
Tagiatelle z sosem grzybowym
+5
Zobacz galerię

Tagiatelle z sosem grzybowym

KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI

Składniki:

200 g kaszy jęczmiennej Fine Food

200 g podgrzybków

100 g prawdziwków

1 l bulionu

100 ml białego wina

1 cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżki masła

50 g tartego twardego żółtego sera

natka pietruszki

sól

pieprz

Sałatka:

1 ogórek

garść rzodkiewek

100 g selera naciowego

cebulka dymka

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z cytryny

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

W głębokiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, a następnie kaszę. Wymieszaj i dodaj wino jeśli go używasz. Gdy wino odparuje wlej chochlę bulionu, wymieszaj i poczekaj, aż kasza wchłonie płyn, gdy tak się stanie dolej kolejną porcję bulionu, czynność powtarzaj.

Na osobnej patelnii przysmaż na maśle pokrojone prawdziwki i podgrzybki, gdy puszczą sok i zmiękną, skończ smażenie, a sok z grzybów dolej do kaszy. Po około 20 minutach, gdy kasza będzie już miękka dodaj do niej grzyby, podgrzewaj jeszcze kilka minut, dopraw do smaku. Ściągnij patelnię z ognia, dodaj masło, ser i pietruszkę. Podawaj natychmiast.

Aby przygotować sałatkę pokrój ogórka, rzodkiewki, cebulkę dymkę i seler naciowy w plasterki. Posiekany ząbek czosnku dodaj do soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z oliwą.

Kasza z podgrzybkami i prawdziwkami
Kasza z podgrzybkami i prawdziwkami
Kasza z podgrzybkami i prawdziwkami
Kasza z podgrzybkami i prawdziwkami
Kasza z podgrzybkami i prawdziwkami
+6
Zobacz galerię

Kasza z podgrzybkami i prawdziwkami

KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE

Składniki:

4 bułki kajzerki

2 szalotki

100 g szynki

50 g boczku wędzonego

100 g prawdziwków

100 g oscypka

100 ml śmietanki kremówki

4 średniej wielkości boczniaki

2 łyżki mąki

2 łyżki bułki tartej

1 jajko

1 szklanka mleka

sól

pieprz

Przygotowanie:

Boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj pokrojoną szalotkę, a gdy ta się zeszkli dodaj umyte i pokrojone grzyby, smaż, aż grzyby zmiękną i puszczą sok, wtedy dodaj śmietanę i wymieszaj, gotuj jeszcze parę minut. Od kajzerek odetnij wierzch, ze spodów wyciągnij większość miąższu, na spód nałóż pokrojoną szynkę, następnie dodaj grzyby, całość posyp startym na tarce oscypkiem i wstaw na 10 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni.

Boczniaki zalej mlekiem, po 10 minutach odcedź, panieruj jak kotlety w mące, jajku i bułce tartej, smaż na niewielkiej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony.

Kajzerki faszerowane prawdziwkami i boczniaki panierowane
Kajzerki faszerowane prawdziwkami i boczniaki panierowane
Kajzerki faszerowane prawdziwkami i boczniaki panierowane
Kajzerki faszerowane prawdziwkami i boczniaki panierowane
Kajzerki faszerowane prawdziwkami i boczniaki panierowane
+3
Zobacz galerię

Kajzerki faszerowane prawdziwkami i boczniaki panierowane

podziel się:

Pozostałe wiadomości