KLUSECZKI ZE SZPINAKIEM I POMIDORKAMI
Składniki:10 pomidorków koktajlowych 2,00 zł100 g szpinaku „baby" 5,69 zł2 ząbki czosnku 0, 42 zł1 łyżka masła 0, 10 zł50 g sera z niebieską pleśnią 3,46 złKluseczki:250 g twarogu tłustego Fine Food 3,59 zł100 g mąki 0,27 zł1 jajko 0,35 zł200g szpinaku 2,32 zł2 łyżki oliwy z oliwek 0,20 złSól 0,01 złPieprz 0,02 zł
SUMA 18,43 zł
PRZYGOTOWANIE:
Posiekany czosnek przysmaż na oliwie z oliwek. Dodaj umyty i pozbawiony grubych końcówek szpinak, a gdy zmniejszy swoją objętość posyp szczyptą soli. Szpinak wrzuć na sitko, odsącz z niego nadmiar wody i przełóż do miseczki. Po chwili zblenduj go, odsącz ponownie i wymieszaj z białym serem. Dodaj jajko, sól, pieprz, trochę mąki i wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie elastyczne. Następnie ulep z niego cienkie wałeczki i pokrój w małe romby. Kluseczki gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Po ugotowaniu odcedź na sitku, ułóż w misce (dodaj odrobinę oliwy, by kluseczki się nie zlepiły). Na głębokiej patelni rozpuść łyżkę oliwy, przysmaż kluseczki, pokrojone pomidorki koktajlowe oraz szpinak „baby" przez 2 minuty. Wszystko wyłóż na talerz, a tuż przed podaniem posyp danie pokruszonym serem z niebieską pleśnią. Smacznego!
KURCZAK Z PIECZARKAMI I GROSZKIEM
Składniki:300 g ziemniaków 0,20 zł50 g żółtego sera 1,01 złSzczypta gałki muszkatołowej całej Kotanyi 0,23 złPodwójna pierś z kurczaka 7,56 zł200 g pieczarek 1,05 zł200 g zielonego groszku (może być mrożony) 2,44 zł2 marchewki 0,54 zł3 szalotki 3,59 złŁyżka brązowego cukru 0,18 złŁyżka miodu 0,35 złŚwieży tymianek 0,50 złŚwieży rozmaryn 0,46 złŚwieży majeranek 0,38 zł4 łyżki oliwy z oliwek 0,80 zł2 łyżki masła 0,20 złSól 0,01 złPieprz 0,02 zł
SUMA: 19,52
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki, wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie odcedź i rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, połącz z masłem lub śmietaną, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i dopraw do smaku. Groszek wrzuć na wrzątek i odcedź. Podczas gotowania się ziemniaków, kurczaka pokrój w paseczki, obsyp świeżym rozmarynem oraz majerankiem i przysmaż na odrobinie oliwy. Na patelni po kurczaku, przysmaż umyte pieczarki pokrojone w ćwiartki. Po kilku minutach wymieszaj je z kurczakiem i groszkiem. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia i przykryj puree ziemniaczanym. Wierzch dania obsyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 10-15 minut. W tym czasie obierz i pokrój marchewkę, szalotkę podziel na ćwiartki i przysmaż na maśle. Dodaj brązowy cukier, świeży tymianek, miód i 3 łyżki wody. Całość duś przez 10 minut, aż warzywa się skarmelizują. Zapiekankę z kurczakiem podawaj razem z marchewką. Smacznego!
KREM CYTRYNOWY Z BEZĄ WŁOSKĄ
Składniki:4 jaja XL Fine Food 1,40 zł4 cytryny 3,76 zł100g masła 2,10 zł100g cukru 0,16 zł100g herbatników zbożowych 1,39 złBeza:2 jajka 0,70 zł30 ml wody 0,00 zł100g cukru 0,16 zł
SUMA 9,67 zł
PRZYGOTOWANIE:
Cytryny dokładnie umyj. Zetrzyj skórkę, oraz wyciśnij z nich sok. W małym rondelku rozbełtaj jajka, dodaj cukier, sok i skórkę z cytryn. Lekko ubijając podgrzewaj masę, dodaj połowę masła, a gdy będzie już gorąca ściągnij z ognia. Stale mieszając dodaj resztę masła. Przelej krem cytrynowy do miski i wstaw do lodówki, by zgęstniał. W małym rondelku rozpuść cukier w odrobinie wody. By przygotować bezę włoską oddziel białka od żółtek i ubijaj, stopniowo dodając syrop cukrowy. Ubijaj bezę dopóki miska całkowicie nie ostygnie. Herbatniki drobno pokrusz i przesyp do małych ceramicznych foremek (takich na tartaletki). Przykryj je kremem cytrynowym, a bezę wyłóż na wierzch, używając rękawa cukierniczego lub łyżki. Możesz również podpalić bezę ręcznym opiekaczem.
5. odc. "Pyszne 25"