MUS CZEKOLADOWYSkładniki:
200 g gorzkiej czekolady6 jaj60 g masła60 g cukru pudru
Przygotowanie:
Oddziel biała od żółtek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy będzie już miękka, dodaj masło. Następnie dodaj do masy żółtka, zostaw do ostudzenia. Za pomocą miksera ubij białka. Do masy czekoladowej stopniowo dodawaj białka, mieszaj delikatnie aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
GORĄCA CZEKOLADA Z WANILIĄSkładniki:
200 g gorzkiej czekolady200 ml mleka 3,2%300 ml śmietanki 36%3 łyżki cukru pudrulaska waniliiPrzygotowanie:
Czekoladę połam na małe kawałki. Ubij 100 ml śmietanki. W rondelku zagrzej mleko z przekrojoną na pół laską wanilii i dwoma łyżkami cukru. Po chwili wyciągnij wanilię, wrzuć czekoladę, dodaj 200 ml śmietanki. Gotuj na małym ogniu aż uzyskasz gęsty napój o jednolitej konsystencji. Przelej czekoladę do filiżanek i udekoruj bitą śmietaną.
PISZINGER MOJEJ MAMYSkładniki:
1,5 kostki masła25 dag cukru4 żółtka10 dag gorzkiego kakao10 andrutów2 łyżki koniakuwiórki kokosowePrzygotowanie:
Cukier wsyp do rondelka, dodaj odrobinę wody, zagotuj, stopniowo dodawaj masło, czekaj aż się rozpuści. Następnie ściągnij garnek z ognia i pojedynczo dodawaj jajka, cały czas mieszając. Do jednolitej masy dodaj kakao i odrobinę koniaku. Andrut posmaruj masą, przełóż andrutem, posmaruj masą… Wierzch posyp wiórkami kokosowymi! Mniam!
CZEKOLADOWE BROWNIE
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady 280 g masła 250 g drobnego cukru 75 g mąki 3 jaja pół szklanki wody 75 g orzechów włoskich rozdrobnionych
Przygotowanie:
Czekoladę połam na małe kawałki, masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj czekoladę, potem masło, następnie ściągnij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, wsyp orzechy, wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: pl
Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN