OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >
Ceviche z łososia z awokado i pomidorkami
Składniki:
150 g łososia bez skóry 11,00 zł1 awokado 2, 49 zł1 ogórek 0, 31 zł1 łyżeczka czarnego sezamu 0, 09 zł70 g twardego żółtego sera 0, 90 zł
Koktajl:1 awokado 2,49 złSzklanka wody gazowanej 0,47 złSok z cytryny 0,94
Dressing:1 cytryna 0,94 zł1 limonka 1,25 zł1 papryczka chili 0,20 zł6 pomidorków koktajlowych 1,20 zł4 łyżki oliwy extra virgin Fine Food 0,82 złŚwieża kolendra 0,09 złSól 0,01 złPieprz 0,02 zł
SUMA 23,22 zł
Przygotowanie:
Wyfiletowanego łososia pokrój w dość dużą kostkę i przełóż do misy. Następnie przygotuj dressing: do naczynia wyciśnij sok z cytryny i sok z limonki, dodaj papryczkę chili oraz dużą ilość świeżej kolendry – składniki dokładnie wymieszaj i zalej nimi rybę. Odstaw na około 10 minut.
Podczas, gdy łosoś się marynuje przygotuj „jadalne foremki". Z papieru do pieczenia wytnij niewielkie okręgi i wyłóż na rozgrzanej patelni. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i wysyp na papier. Gdy ser się roztopi, ściągnij papier z patelni i przełóż na odwróconą szklankę. Kiedy ser wystygnie i stwardnieje oraz przyjmie formę szklanki, delikatnie oderwij papier do pieczenia. Następnie zdejmij foremki ze szklanek. Do wcześniej przygotowanego łososia dodaj pokrojonego w kostkę ogórka, pomidory, awokado oraz oliwę z oliwek, sól i pieprz. Sałatkę odstaw na kilka minut i przygotuj koktajl. Zblenduj awokado z dodatkiem gazowanej wody i soku z cytryny. Do serowych foremek wyłóż sałatkę z łososia. Danie posyp czarnym sezamem. Smacznego!
Tarty ze szparagami i boczkiem
Składniki:
4 arkusze ciasta filo 0,31 zł8 zielonych szparagów 7,00zł4 plasterki boczku 0,88 zł3 plastry szynki 0,20 zł100g śmietany 0,50 zł2 jajka 0,70 zł100g koziego sera 6,29 zł1 mała cukinia 0,42 złKilka kwiatów cukinii 5,25 zł1 ogórek 0,31 złSok z cytryny 0,94 zł2 łyżki oliwy z oliwek 0,20 złŁyżka orzeszków piniowych 1,20 zł2 łyżki masła 0,20 złŁyżeczka rozmarynu Kotanyi 0,22 zł
SUMA 24,62
Przygotowanie:
W małym rondlu roztop masło. Arkusz ciasta filo podziel na mniejsze kwadraty i sklejaj kolejne warstwy, smarując roztopionym masłem. Następnie odkrój nadmiar ciasta (rogi) i przełóż do małych foremek na tarty. Boczek pokrój na mniejsze paseczki i przysmaż na rozgrzanej patelni. Następnie przełóż na ciasto filo i dodaj suszoną szynkę. Szparagi z odciętymi końcami (3 zostaw do sałatki) wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez kilka minut.
W tym czasie przygotuj masę jajeczną: do rozbełtanych jajek dodaj śmietanę, odrobinę soli oraz pieprzu i rozmaryn. Ugotowane szparagi wyciągnij z wody, pokrój i wyłóż do tart. Na wierzch pokrusz kozi ser, zalej masą jajeczną i przykryj jadalnymi kwiatami cukinii. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
Aby przygotować sałatkę obieraczką „potraktuj" surowe szparagi, ogórki i cukinię. Wszystko wymieszaj i dodaj pokrojone kwiaty cukinii. Powstałe warzywne tagiatelle wymieszaj z oliwą z oliwek, odrobiną soku z cytryny i lekko podprażonymi orzeszkami pinii.
Serniki w kieliszkach z wiśniami
Składniki:
200 g białego mielonego sera 2,00 zł200 ml śmietanki kremówki 2,29 zł3 łyżki drobnego cukru 0,28 zł1 łyżka cukru waniliowego 0, 2 zł
Sos wiśniowy:
2 łyżki cukru 0,40 zł200g wiśni drylowanych 3,46 zł1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,23 zł50ml czerwonego wina 0,84 złSzczypta cynamonu 0,19 zł6 herbatników kakaowych 0,89 zł6 małych bezików 0,55 zł1 banan 0,36 zł1 łyżka masła 0,10 zł
SUMA 12, 31 zł
Przygotowanie:
Drobny cukier skarmelizuj na rozgrzanej patelni, następnie dodaj masło. Gdy składniki się połączą dodaj pokrojonego w plasterki banana. Plasterki przewracaj i trzymaj na patelni przez kilka minut. Następnie ściągnij, przełóż na talerz i ostudź.
By przygotować kisiel, wydrylowane wcześniej wiśnie podgrzej w rondlu, zalej kieliszkiem czerwonego wina, dodaj szczyptę lub korę cynamonu i odrobinę cukru. Część soku odlej do miseczki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Dodaj ponownie do garnka z wiśniami, zamieszaj i zagotuj. Wiśnie przełóż do miski, by wystygły.
By przygotować sernik ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej odrobinę cukru z wanilią i delikatnie wymieszaj z białym, mielonym serem. Na dnie kieliszków pokrusz czekoladowe herbatniki, dodaj karmelizowane banany, pokruszone beziki, kisiel wiśniowy i masę serową. Całość polej sosem wiśniowym pokrusz bezą.
3. odcinek "Pyszne 25"