TOSTY FRANCUSKIE
Składniki:400 ml mleka2 jaja50 g drobnego cukrucukier waniliowy z prawdziwą wanilią2 łyżki masła5 kromek suchej brioszki lub chałki
Przygotowanie:
Wymieszaj mleko, 25 g cukru, cukier waniliowy, jaja. Kromki maczaj w mleku, poczekaj aż napęcznieją, smaż je na maśle aż zbrązowieją. Podawaj posypane cukrem, z dodatkiem np. dżemu malinowego.- domowy cukier waniliowy (do robota kuchennego wrzucamy laskę wanilii i 200g cukru, mieszamy i cukier gotowy)- dżem malinowy (na patelni karmelizuję cukier, wrzucam maliny i smażę przez 10 minut)
JAJKA ZAPIEKANE W BUŁCE KAJZERCESkładniki:4 kajzerkiszczypiorekpietruszka4 jajkasól, pieprz4 plastry szynki gotowanej4 plasterki żółtego sera np. gouda2 łyżki kwaśnej śmietany1 łyżka masłaPrzygotowanie:
Od bułek odkrój wierzch, a następnie wydrąż środek (nie przedziuraw spodu!). W każdej bułce umieść pokrojoną szynkę i ser, 1 rozbite jajko, posyp je solą, pieprzem, dodaj odrobinę masła, szczypiorku, pietruszki i śmietany. Wstaw na 5-10 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni. (to zależy od tego, jaką konsystencję jajka lubisz).
DOMOWE MUESLISkładniki:3 szklanki płatków owsianychpół szklanki orzechów laskowych bez skórkipół szklanki orzechów włoskichpół szklanki migdałów bez skórkipół szklanki miodu2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki cukru waniliowego3 łyżki brązowego cukru2 łyżki masłagarść suszonych żurawingarść suszonych moreligarść rodzynekPrzygotowanie:
Orzechy i morele posiekaj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodaj resztę składników i wszystko wymieszaj. Włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 20 minut, (podczas pieczenia kilka razy mieszaj składniki). Muesli możesz zjeść od razu lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym i ewentualnie świeżymi owocami.
OMLET Z POMIDORKAMI, ŚWIEŻĄ MIETĄ I RICOTTĄSkładniki:3 jajaszczypta soliszczypta pieprzu4 pomidorki koktajlowe2 łyżki ricotty świeża miętapół łyżki masłaPrzygotowanie:
Jajka rozbełtaj, dodaj sól, pieprz. Pomidorki przekrój na ćwiartki, miętę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wlej masę jajeczną, manewruj patelnią tak, aby masa równomiernie się ścinała, po 30 sekundach dodaj pomidorki z ricottą, smaż kolejne 30 sekund, złóż omlet na połowę (użyj do tego płaskiej łyżki/szkatuły). Przełóż omlet na talerz i posyp świeżą miętą.