Rustykalny tort chlebowy
1 okrągły chleb pszenno-żytni400 g wołowiny z udźca3 szalotki3 ząbki czosnku2 goździki1 łyżeczka ziaren kolendry1,5 szklanki słodkiego wina czerwonegoszklanka wodykilka liści laurowych4 upieczone czerwone papryki3 duże dojrzałe awokado2 cytrynypół pęczka kolendrypuszka białej fasoli3 łyżeczki ostrej musztardy4 łyżki oliwyopakowanie kiełków lucernysałata rzymskasól i pieprz
Szalotki i czosnek obierz. Wrzuć do szybkowaru razem z wołowiną, goździkami, liściem laurowym, sola, pieprzem, nasionami kolendry i cynamonem. Zalej winem i wodą, posól i mocno popieprz. Wstaw szybkowar i gotuj 40 minut. Jeśli nie masz szybkowaru gotuj mięso pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Następnie wyjmij mięso z sosu, ostudź i pokrój na plasterki.Paprykę w całości upiecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, następnie usuń z niej gniazda nasienne, obierz ją ze skórki i pokrój na ćwiartki.Obierz awokado, wyjmij miąższ i utrzyj z solą, 1 ząbkiem czosnku, sokiem z połowy cytryny i drobno posiekaną kolendrą.Fasolę razem z zalewą wrzuć do blendera, dodaj 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku i musztardę. Zmiksuj na pastę.Chleb pokrój w poprzek jak biszkopt tworząc kilka „blatów" .Dolny blat chlebowy posmaruj pastą z awokado, posyp kiełkami i ułóż kolejny blat na którym połóż upieczoną paprykę i liście sałaty. Kolejny blat posmaruj fasolową pastą i ułóż porwane drobno kawałki mięsa i liście sałaty. Powtarzaj kolejne warstwy, na koniec zakryj tort chlebową „czapką". Zawiń ściśle folią spożywczą i schowaj do lodówki. Powinien się chłodzić około godziny. Na pikniku pokój jak tort.
Focaccia i marynowane oliwki
Focaccia:8 g suchych drożdży instant100 ml ciepłego mleka1,5 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki solispora gałązka rozmarynuoliwasól
marynowane oliwki:
słoik oliwek zielonychopakowanie sera Feta3 ząbki czosnkusól morskakilka ziaren pieprzususzone oregano dobrej jakości (najlepiej na gałązce)0,5 szklanki oliwy
Przygotuj focaccię. Drożdże wsyp do miseczki z ciepłym mlekiem, wymieszaj, przykryj i odstaw na 10 minut. Rozmaryn drobno posiekaj. Do dużej miski przesiej mąki, dodaj sól, 4 łyżki oliwy, rozmaryn, zaczyn drożdżowy i 1 szklankę ciepłej wody. Dokładnie wyrób.Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę by podwoiło objętość. Okrągłą formę posmaruj oliwą i wyłóż wyrośniętym ciastem. Odstaw ponownie do wyrośnięcia, na około 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto posmaruj oliwą i posyp solą morską. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut aż będzie rumiana.Przygotuj oliwki. Zielone oliwki odsącz z zalewy i wysusz. Fetę pokrój w kostkę. Ząbków czosnku nie obieraj a jedynie lekko rozgnieć. Oliwki i fetę ułóż w słoiku, dodaj ząbki czosnku, oregano, sól, pieprz i zalej oliwą. Słoik szczelnie zakręć.
Paszteciki z mięsnym nadzieniem
ciasto:1 szklanki mąki orkiszowej0,5 szklanka mąki pszennej10 g drożdży2 łyżki mleka1 łyżeczka cukru trzcinowego4 łyżki oliwy1 jajko1 żółtkosól
nadzienie:300 g mięsa mielonego z udźca indykapół szklanki suszonych pomidorów3 łyżki kaparów3 fileciki anchois1 cebula2 ząbki czosnkupęczek natki1 łyżeczka suszonego cząbruoliwa do smażeniasól i pieprz
na sosopakowanie jogurtypół pęczka koperkusól i pieprz
Przygotuj ciasto. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz łyżeczką mąki i cukru. Odstaw na 10 minut. Mąkę połącz z jajkiem, żółtkiem i wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Dodaj tyle ciepłej wody ile zabierze mąka by powstała konsystencja ciasta na pierogi. Szybko zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.Przygotuj nadzienie. Pomidory zmiksuj na pastę z kaparami, anchois i 1 ząbkiem czosnku.Cebule pokrój w kostkę, a drugi ząbek czosnku posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, podsmaż ją przez chwilę jak zacznie mięknąć dodaj czosnek i mięso. Dopraw solą, sporą ilością pieprzu i cząbrem. Usmaż a na koniec dodaj drobno posiekaną natkę.Ciasto pokrój w duże kwadraty, posmaruj pastą pomidorową i ułóż w nasmarowanej oliwą formie do muffinów, tak by wystawały ranty, Do środka włóż mięsne nadzienie i zawiń sakiewki. Posmaruj je z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.