TAPAS Z KREWETEK I AWOKADO
3 dojrzałe awokado250 g krewetek5 łyżek oliwy extra virginszczypior1/2 pęczka kolendrylimonkaząbek czosnku2 łyżki jogurtu greckiegosólbagietka pełnoziarnista
Krewetki obierz, zdejmij pancerzyki i przesmaż na oliwie z ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Obierz awokado, usuń pestki i pokrój w bardzo drobną kostkę. Zetrzyj skórkę z limonki (pamiętaj, żeby dobrze wyszorować owoc), dodaj do awokado razem z sokiem. Połowę krewetek posiekaj, wymieszaj z awokado, dodaj jogurt, szczypior, kolendrę, sól i roztarty czosnek. Bagietkę pokrój na kromki, skrop oliwą i wstaw do piekarnika i podpiekaj aż będą chrupiące. Podpieczone kromki posmaruj pastą a na wierzchu ułóż całą krewetkę.
NADZIEWANE POMIDORY I GRZANKI Z TAPENADĄ
Nadziewane pomidory:4 pomidory średniej wielkości1 mała szalotka100 g boczniaków4 plastry szynki długo dojrzewającej4 plastry twardego sera4 gałązki tymiankusól i pieprz
Tapenada:słoiczek oliwek czarnych z pestkami1 łyżka kaparów4 fileciki anchois1 ząbek czosnku3 łyżki oliwy extra virgine1 cytryna
Dodatkowo:bagietka
Pomidory umyj, wysusz i wydrąż miąższ. Boczniaki pokrój w drobne paski. Cebulkę pokrój w kostkę. Na oliwie podsmaż cebulę i grzyby z dodatkiem soli i pieprzu. Do wydrążonych pomidorów nałóż podsmażone boczniaki z cebulą, plaster szynki i sera. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.Z oliwek wyjmij pestki i posiekaj drobno razem z kaparami, anchois, roztartym z solą czosnkiem. Utrzyj w moździerzu razem z sokiem z połowy cytryny i oliwą, następnie posmaruj tapenadą. Podawaj z upieczonymi pomidorami.
SAŁATA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM i ORZECHAMI PINI
1 pierś z kurczaka3 łyżki miodusok z 1 pomarańczy1 gwiazdka anyżukawałek kory cynamonugarść świeżych liści szpinakumała sałata rzymskapół pęczka świeżej mięty2 łyżki orzeszków piniikilkanaście oliwek bez pestekoliwa z oliwek1 łyżeczka ostrej musztardy1 łyżeczka octu winnego1 ząbek czosnkusól i pieprz
W rondelku podgrzej miód z sokiem pomarańczowym, anyżem i cynamonem. Jak zacznie się karmelizować i gęstnieć zestaw z ognia i przestudź. Kurczaka oczyść z błon, pokrój w plastry, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową jak będzie gorąca ułóż na niej plastry kurczaka, grilluj smarując mięso co jakiś czas pomarańczową glazurą. Uważaj żeby nie przypalić mięsa. Na drugiej patelni upraż orzeszki pinii.Przygotuj dressing. W słoiczku wymieszaj oliwę, musztardę, ocet i roztarty ząbek czosnku. Na dużym talerzu ułóż liście sałaty i szpinaku polej dressingiem, ułóż plastry kurczaka, posyp orzechami pinii.