Przepisy z 1. odcinka "Pyszne 25" MAKARONY

Przepisy z 1
Przepisy z 1
Źródło: Piotr BLAWICKI
Zobacz wszystkie przepisy na cztery różne makarony według Ani Starmach, których przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 25 minut i nie wydasz na nie więcej niż 25 złotych!

MAKARON Z PESTO I BROKUŁAMI

Składniki: 1 duży brokuł 400 g makaronu tagliatelle Pesto: 1 doniczka świeżej bazylii garść ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek 50 g tartego parmezanu lub grana padano sól, pieprz

Przygotowanie: Odetnij z brokułu małe różyczki, twardą łodygę pokrój w cienkie paseczki. Zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli, wrzuć do niej makaron i kawałki łodygi brokułu. 3 minuty przed końcem gotowania makaronu (wg instrukcji na opakowaniu) wrzuć do garnka różyczki brokułu. Odcedź makaron używając sitka/durszlaka. W czasie kiedy makaron się gotuje, do wysokiego naczynia wrzuć wszystkie składniki na pesto, użyj blendera, aby uzyskać zieloną „papkę”. Odcedzony makaron przesyp z powrotem do garnka dodaj pesto i wymieszaj. Przełóż makaron na talerze. Jeśli zostało ci kilka liści bazyli, udekoruj nimi danie.

MAKARON Z BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI

Składniki: 1 duży bakłażan lub dwa mniejsze 4 pomidory 4 ząbki czosnku pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki 400 g makaronu razowego oliwa z oliwek sól, pieprz 50 g parmezanu

Przygotowanie: Bakłażana pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek, po chwili wrzuć bakłażana, po około 5 minutach dodaj pokrojone pomidory i przyprawy, duś około 10 minut. W dużym garnku w osolonej wodzie ugotuj makaron, gdy będzie al dente, wymieszaj go z sosem (najlepiej na patelni). Podawaj z tartym parmezanem.

KOKARDKI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM

Składniki: 200 g makaronu kokardki 200 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 400 ml przecieru pomidorowego tymianek oregano Sos beszamelowy: 25 g (niecałe dwie łyżki) masła 25 g mąki 400 ml mleka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 50 g tartego parmezanu

Przygotowanie: Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinny być lekko twarde (skróć proces gotowania o jakieś 2 minuty). Cebule i czosnek drobno posiekaj, przysmaż je na odrobinie oliwy, po chwili wrzuć mięso, smaż jakieś 7 minut, aż zmieni kolor. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy: w małym garnku rozpuść mało, dodaj mąkę, wymieszaj, bardzo powoli wlewaj mleko, mieszaj cały czas trzepaczka aż uzyskasz gładką konsystencje, dopraw do smaku. Przecier pomidorowy podgrzej, dopraw do smaku. Wlej go na dno naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kokardki, polej je połową sosu beszamelowego, polej sosem mięsnym, dodaj beszamel i ser. Zapiekaj w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 10 minut.

MAKARON Z DYNIĄ

Składniki: 500 g dyni 400 g makaronu 150 g ricotty świeży tymianek 3 łyżki masła 3 szalotki sól, pieprz 50 g tartego parmezanu

Przygotowanie: Dynie obierz ze skórki, pozbądź się pestek, a następnie pokrój w drobną kostkę. Szalotki drobno pokrój, przysmaż je na maśle, dodaj dynie, smaż około 10 minut. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będzie al dente, wrzuć go na patelnie z dynią, dodaj ricottę, parmezan, świeży pieprz, tymianek, sól, przełóż na talerze.

WIĘCEJ O PROGRAMIE "PYSZNE 25" >

Autor: pl

podziel się:

Pozostałe wiadomości