Przepis uczestniczki Magdaleny Adamcio
Tarta z malinami
Składniki:
250 g mąki (np. pszennej tortowej)130 g schłodzonego masła i 20 g margarynyszczypta soli3 łyżki cukru1 jajko
Krem:250 g sera mascarpone250 ml mleka zagęszczonego słodzonego2 jajka
oraz: maliny, jedno kartonowe pudełeczko
Przygotowanie:
Spód: Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm (lub większą) posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, margarynę, sól oraz cukier. Rozcierać palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i połączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykorzystując połowę całej ilości ciasta (jeśli mamy 24 cm formę na tartę) lub 2/3 ilości ciasta (jeśli mamy 26 cm formę). Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką). Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Krem: W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu.
Przepis uczestniczki Róży Adamcio
Ciasteczkowy torcik z masą śmietanową i owocami
Składniki:
masa:
250 g serka mascarpone
350 ml słodkiej śmietanki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
kilka kropel zapachu waniliowego
do dekoracji: owoce, posiekane orzechy
spód:
250 g herbatników lub ciastek maślanych zmielonych
200 g herbatników lub ciastek maślanych połamanych
1 kostka margaryny
3-4 łyżki gorzkiego kakao
1 kieliszek alkoholu typu rum, wiśniówka lub whiskey
200 g cukru pudru
opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu, 5 łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Krem śmietanowy: śmietankę ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Dodać cukier puder, mascarpone, zapach waniliowy. Miksować dalej. Masę schłodzić w lodówce 30-45 minut.Spód: W rondlu rozpuścić margarynę. Dodać wodę, cukier puder, kakao. Wymieszać. Wsypać herbatniki zmielone, wymieszać. Na koniec dodać herbatniki połamane. Wymieszać i odstawić z ognia.
Formę wyłożyć pergaminem. Masę ciasteczkową przełożyć na blaszkę. Podpiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika i poczekać do wystygnięcia spodu.
Na przestudzony spód przełożyć masę śmietanową. Udekorować owocami i posiekanymi orzechami. Ciasto smakuje najlepiej, gdy jest lekko schłodzone.