Przepisy z 12. odcinka "Pyszne 25"

Jabłka zapiekane pod kruszonką i  kisiel z czerwonych owoców
Jabłka zapiekane pod kruszonką i kisiel z czerwonych owoców

ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >

JABŁKA ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ I KISIEL Z CZERWONYCH OWOCÓW

Składniki:

4 jabłka

garść rodzynek

5 daktyli

2 łyżki miodu gryczanego

szczypta cynamonu

sok z ½ cytryny

Kruszonka:

8 herbatników

5 łyżek masła

1 łyżka płatków migdałowych

1 łyżka cukru waniliowego

Kisiel:

200 g czerwonych owoców

2 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

100 ml czerwonego wina

Przygotowanie:

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Dodaj miód, rodzynki i pokrojone daktyle, sok z cytryny i szczyptę cynamonu. Duś je na patelni przez kilka minut. Herbatniki pokrusz w misce, dodaj płatki migdałowe, cukier waniliowy i powoli dodawaj roztopione masło. Jabłka przełóż do małych foremek, na wierzchu posyp kruszonką. Piecz 10 minut w temperaturze 200 stopni.

W garnku rozpuść cukier, dodaj owoce i wymieszaj. Po chwili dodaj czerwone wino, zagotuj. Odlej trochę kisielu do miseczki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną, gdy roztwór nie będzie miał już grudek, wlej go z powrotem do garnka i mieszaj, aż masa zgęstnieje.

Jabłka zapiekane pod kruszonką i kisiel z czerwonych owoców
Jabłka zapiekane pod kruszonką i  kisiel z czerwonych owoców
Jabłka zapiekane pod kruszonką i  kisiel z czerwonych owoców
Jabłka zapiekane pod kruszonką i  kisiel z czerwonych owoców
Jabłka zapiekane pod kruszonką i  kisiel z czerwonych owoców
+3
Zobacz galerię

Jabłka zapiekane pod kruszonką i kisiel z czerwonych owoców

SZASZŁYK Z INDYKA Z CYKORIĄ

Składniki:

400 g filetu z indyka

5 łyżek miodu

słodka papryka

ostra papryka

sok z jednej cytryny

4 cykorie

1 łyżka masła

oliwa z oliwek

świeży tymianek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Sok z cytryny wymieszaj z 2 łyżkami miodu, słodką i ostrą papryką oraz tymiankiem. Indyka pokrój w cienkie paseczki, nabij je na patyczki do szaszłyków, posmaruj pędzlem zamoczonym w miodowym sosie i smaż na patelni grillowej z odrobiną oliwy przez kilka minut z każdej strony, kilka razy podczas smażenia posmaruj mięso sosem.

Cykorie pokrój na ćwiartki, przysmaż je na maśle, dodaj 3 łyżki miodu, sól, pieprz tymianek i duś przez około 10 minut. Gotowe szaszłyki podawaj z cykorią.

TARTA Z SEREM CAMEMBERT ORAZ SUSZONE ŚLIWKI W BOCZKU

Szaszłyk z indyka z cykorią
Szaszłyk z indyka z cykorią
Szaszłyk z indyka z cykorią
Szaszłyk z indyka z cykorią
Szaszłyk z indyka z cykorią
+7
Zobacz galerię

Szaszłyk z indyka z cykorią

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

200 g sera camembert Fine Food

300 ml gęstej śmietany

3 jajka

2 łyżki miodu

3 łyżki żurawiny

8 suszonych śliwek

8 migdałów

4 plastry boczku

sól

pieprz

świeży tymianek

Przygotowanie:

Ciasto francuskie przełóż do formy na tartę. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Camembert pokrój na małe kawałki i wysyp na dno tarty, zalej masą jajeczną z solą i pieprzem i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 20 minut. Miód wymieszaj z żurawiną i tymiankiem, polej nim tartę tuż przed podaniem. Uważaj, masa może być wciąż płynna - ale o to nam chodzi.

Plastry boczku przekrój na pół. W otwór po pestce w śliwce włóż migdały, śliwki zawiń w plastry boczku, zepnij wykałaczką. Koreczki przysmaż na patelni.

Gotową tartę podawaj z koreczkami z suszonych śliwek i boczku.

ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >

Tarta z serem camembert oraz suszone śliwki w boczku
Tarta z serem camembert oraz suszone śliwki w boczku
Tarta z serem camembert oraz suszone śliwki w boczku
Tarta z serem camembert oraz suszone śliwki w boczku
Tarta z serem camembert oraz suszone śliwki w boczku
+6
Zobacz galerię

Tarta z serem camembert oraz suszone śliwki w boczku

podziel się:

Pozostałe wiadomości