Małże w białym winie1 kg świeżych małż1 duża cebula1 mała marchewka1/2 pora1/2 małej główki selera1 kieliszek białego wytrawnego wina1/2 kieliszka wody1/2 pęczka natki pietruszki1 listek laurowy1 goździk1 łyżka klarowanego masłasól i pieprz
Małże umyj i oczyść. Obrane i umyte warzywa pokrój w cienkie paseczki. Rozgrzej w dużym garnku łyżkę klarowanego masła i podsmaż na nim warzywa. Dodaj wino, wodę oraz przyprawy i gotuj na wolnym ogniu aż zmiękną. Gdy warzywa będą gotowe dodaj małże, przykryj całość pokrywką i gotuj około 6-8 minut aż małże się otworzą. Gotowe małże przełóż do głębokich talerzy, polej sosem z gotowania i posyp posiekaną natką pietruszki.
Kotleciki jagnięce z sosem z granatów i grillowanymi szparagami4 kotlety jagnięce z combra (ok. 2,5 cm grubości) 3 szalotki 1/2 szklanki czerwonego wina1 owoc granatu1 łyżka octu balsamicznego1 łyżka miodu1 łyżka masła1 gałązka rozmarynu1 pęczek zielonych szparagów2 gałązki miętyoliwasól i pieprz
Na patelni rozgrzej oliwę. Kotleciki przypraw posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. Kotleciki smaż po 3,5 minuty z każdej strony. Odstawić w ciepłe miejsce by odpoczęły. Na patelnie wrzuć posiekane szalotki, podsmaż przez chwile, jak zaczną zmieniać kolor wlej wino i deglasuj. Dodaj sok i nasiona z granatu, ocet balsamiczny, miód i masło, przypraw solą i pieprzem. Trzymaj sos na ogniu ok. 6 minut aż zgęstnieje, a smaki się połączą. Szparagi umyj i odkrój zdrewniałe końce, skrop oliwą i grilluj na patelni przez ok. 6 minut. Powinny być al dente i intensywnie zielone. Pod koniec grillowania posyp posiekaną miętą a następnie grubą solą morska. Kotleciki polej sosem, obok ułóż szparagi.
Tartaletki czekoladowena ciasto:200 g migdałów4 płaskie łyżki mioduna krem:200 g gorzkiej czekolady min. 70% kakaowca4 łyżki soku z malin125 ml mleka1 laska waniliiszczypta solidodatkowo:500 g świeżych malinmasło do posmarowania foremekmąka pełnoziarnista do obsypania foremek
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Dwie foremki na tartaletki posmaruj dokładnie masłem i obsyp mąką pełnoziarnistą. Migdały zmiel w blenderze aż do uzyskania miękkiej masy. Dodaj do nich 4 łyżki miodu i dokładnie zagnieć ręką. Masę migdałową podziel na dwie części i wyłóż nią foremki. Piecz około 10 minut aż migdałowe ciasto nabierze złotego koloru. Przygotuj krem czekoladowy. Rozetnij laskę wanilii i wyjmij z niej ziarenka, dodaj je do mleka razem z wydrążoną laską. Mleko z wanilią zagotuj i odstawi na około 10 minut a następnie wyjmij z niego laskę wanilii. Czekoladę rozpuść na parze, dodaj szczyptę soli, sok malinowy i mleko. Lekko przestudź. Wyjmij z foremek migdałowe tartaletki. Do środka tartaletek wlej masę czekoladową. Wierzch tartaletek udekoruj świeżymi malinami. Możesz podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
WIĘCEJ PRZEPISÓW ZE "SZCZYPTY SMAKU" ZNAJDZIESZ TUTAJ >