Przepisy z 4. odc. "Pascala po polsku"

Tarta z pomidorami
Tarta z pomidorami

ZOBACZ OPIS ODCINKA, ZWIASTUN I GODZINY EMISJI >

GAZPACHO

na gazpacho:

2 kg pomidorów czerwonych

2 czerwone papryki

1 cebula

2 ogórki

3 ząbki czosnku

1/3 garść miąższu z chleba

100 ml oliwy

100 ml mleka

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 garstka migdałów

1 łyżka octu

sól i pieprz

na surówkę:

1 koper włoski

2 łyżki octu

1 łyżka oliwy

natka pietruszki

sól i pieprz

Przygotowanie gazpacho:

Pomidory umyj, wykrój nożem szypułki i pokrój w kosteczkę. Papryki również umyj, a następnie przekrój na pół i wyjmij gniazdo nasienne z pestkami. Pokrój je w drobną kostkę i dodaj do pomidorów. Cebulę również pokrój w kosteczkę. Ogórki obierz i pokrój drobno. Czosnek posiekaj. Miąższ z chleba pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Dodaj oliwę, mleko, koncentrat pomidorowy, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Naczynie zawiń folią spożywczą i odstaw do lodówki, na minimum 2 godziny.

Gazpacho, po wyjęciu z lodówki, zmiksuj dokładnie. Następnie przetrzyj przez sitko. Dodaj ocet, sól i pieprz, wymieszaj całość.

Migdały podpraż na patelni. Przygotowane gazpacho udekoruj przed podaniem surówką i prażonymi migdałami.

Przygotowanie surówki:

Koper przekrój na pół, wykrój rdzeń i pokrój w cienkie paseczki. Natkę pietruszki pokrój drobno i dodaj do kopru. Przypraw octem, oliwą, pieprzem i solą. Wszystko wymieszaj. Naczynie zawiń folią i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Gazpacho
Gazpacho

TARTA Z POMIDORAMI

na ciasto:

200 g mąki pszennej (typ 450)

100 g masła

1 łyżka wody

szczypta soli

na farsz:

5 pomidorów w różnych kolorach

150 ml śmietany

2 jajka

30 g żółtego sera

1,5 łyżki musztardy stołowej

odrobina świeżego tymianku

1 gałązka bazylii

sól i pieprz

Przygotowanie tarty należy zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Do naczynia dodaj 200 gramów mąki i sól. Za pomocą szklanki zrób miejsce w środku mąki i dodaj w tym miejscu masło i wodę. Następnie przesypuj w naczyniu mąkę na masło. Całość ugnieć i rozetrzyj trzy razy, żeby upewnić się, że masło dobrze połączyło się z mąką. Z zagniecionego ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż na 45-60 minut do lodówki. Jeżeli nie masz tyle czasu, włóż do zamrażarki na 15 minut.

Przygotuj nadzienie. Pomidory pokrój w talarki. Ułóż je na kratce, posyp solą i odstaw na 30 minut. Dzięki temu pomidory oddadzą nadmiar wody. Po półgodzinie osusz je papierowym ręcznikiem.

Do miski wlej śmietanę i dodaj jajka. Dodaj ser starty na tarce. Część sera zetrzyj na najmniejszych oczkach, a część na większych. Następnie dodaj łyżkę musztardy. Tymianek i liście bazylii posiekaj drobno. Zioła dodaj do pozostałych składników. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Całość wymieszaj.

Wróć do ciasta. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je w okrąg o grubości około 0,5 centymetra. Gotowym ciastem wyłóż formę do pieczenia tarty. Nakłuj ciasto widelcem, aby wypuścić powietrze, które jest między ciastem, a naczyniem.

Za pomocą pędzla lub łyżki posmaruj ciasto musztardą.

Następnie wylej na nie mieszankę śmietany, sera i jajek. Na wierzchu ułóż pomidory. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Tarta z pomidorami
Tarta z pomidorami

BROWNIES Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

na brownies:

1 tabliczka czekolady

60 g masła

15 g mąki

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

230 g cukru

2 jajka

1 laska wanilii

50 ml mleka

½ łyżeczki soli

na bitą śmietanę:

1 szklanka śmietany 36%

1 łyżka cukru pudru

dodatkowo:

garść czerwonej porzeczki

garść borówek amerykańskich

kilka poziomek

Zanim rozpakujesz czekoladę, uderzaj nią o blat, aby się połamała. Dzięki temu łatwiej się rozpuści. Dodaj 80 gramów czekolady do miski. Następnie dodaj masło. Miskę z masłem i czekoladą ustaw na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj masło z czekoladą aż się rozpuści. Dodaj do czekolady nasiona z laski wanilii oraz mleko. Zdejmij naczynie z czekoladą z garnka i delikatnie mieszaj aż uzyskasz jednolitą masę.

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dodaj do mieszanki czekolady, masła i mleka.

Do kolejnego naczynia dodaj cukier oraz jajka i ubij. Następnie wymieszaj delikatnie z czekoladową masą.

Blachę posmaruj masłem i wyłóż papierem pergaminowym. Przelej masę na blachę z papierem i rozprowadź.

Pozostałe kawałki czekolady poukładaj na masie. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i wstaw ciasto na 15 minut.

Kawałki upieczonego brownies ułóż w naczyniu. Ciasto możesz połamać rękami. Na kawałkach ciasta ułóż porzeczki, borówki i poziomki.

Na owoce dodaj śmietanę ubitą z cukrem. Na koniec udekoruj deser owocami.

ZOBACZ OPIS ODCINKA, ZWIASTUN I GODZINY EMISJI >

Brownies z bitą śmietaną i owocami
Brownies z bitą śmietaną i owocami
podziel się:

Pozostałe wiadomości