ZOBACZ OPIS TEGO ODCINKA, ZWIASTUN I GODZINY EMISJI >
MAŚLANE BUŁECZKI
Na bułeczki:
280 ml mleka
1 jajko
21 g suchych drożdży
500 g mąki pszennej typ 450
40 g masła
garść sezamu
garść maku
sól
Mleko podgrzej w garnku do 35 stopni. Jajko roztrzep w drugim naczyniu. Do podgrzanego mleka dodaj drożdże. Następnie cały czas mieszając, dodaj jajko.
Do sita wsyp mąkę, dodaj płaską łyżeczkę soli i przesiej produkty do garnka. Mąkę z solą miksuj delikatnie i dodawaj mleko z drożdżami i jajkiem. Następnie dodaj do środka pokrojone drobno masło i wyrób dokładnie. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, obtocz ją w mące, ułóż w naczyniu, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Sezam upraż na patelni. W dwóch naczyniach przygotuj mak i prażony sezam.
Blat oraz wyrośnięte ciasto posyp odrobiną mąki. Następnie wyjmij ciasto z naczynia na blat i posyp mąką jeszcze z drugiej strony. Uderzając ręką ugnieć ciasto i pokrój na 12 części. Z kawałków ciasta uformuj kuleczki. Kulki ciasta zmocz wodą. Połowę kulek obtocz w maku, a pozostałe w sezamie. Tak przygotowane kulki ciasta ułóż na papierze pergaminowym, przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15 minut.
Gotowe bułeczki smakują wyśmienicie z masłem, miodem lub konfiturą z malin.
CHLEB Z WARZYWAMI I OLIWĄ SMAKOWĄ
Na chleb:
130 g mąki żytniej chlebowej typ 720
170 g mąki pszennej tortowej typ 450
1 szklanka wody
10,5 g suszonych drożdży
1 łyżka oliwy
¼ czerwonej papryki
½ czerwonej cebuli
12-13 czarnych oliwek
10 listków świeżej mięty
sól
Na oliwę:
2 gałązki rozmarynu
5 suszonych papryczek chili
kilka ziarenek czarnego pieprzu
200 ml oliwy
Przygotowanie chleba:
Mąkę żytnią i pszenną wymieszaj z łyżeczką soli i przesiej przez sito. Dzięki przesiewaniu nie będzie grudek.
Wodę pogrzej do temperatury 35 stopni. Do pogrzanej wody dodaj drożdże i mieszaj do rozpuszczenia, następnie dodaj oliwę. Mieszankę mąk z solą miksuj dodając wodę z drożdżami i oliwą, a następnie wyrabiaj dalej mikserem aż do uzyskania jednolitej i sprężystej konsystencji. Wyrobione ciasto oprósz mąką, ułóż w naczyniu, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Paprykę i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Oliwki pokrój w talarki. Listki mięty posiekaj drobno.
Wyrośnięte ciasto przełóż do miksera, dodaj warzywa i miksuj.
Blat posyp odrobiną mąki i obtocz w niej przygotowane w mikserze ciasto, a następnie wałkuj z dwóch stron. Za pomocą miski wytnij z ciasta okrągły placek. Reszty ciasta nie wyrzucaj, możesz je zamrozić i wykorzystać następnym razem. Blachę wyłóż papierem pergaminowym, ułóż placek i przykryj ściereczką. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50 minut. Wyrośnięte ciasto zwilż wodą za pomocą pędzla. Dzięki temu skórka chleba nie będzie wysuszona.
Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut. Upieczony chleb pokrój i zwilż smakową oliwą.
Przygotowanie oliwy:
Do odpowiedniej butelki włóż gałązki rozmarynu, papryczki chili oraz ziarenka pieprzu. Całość zalej oliwą, zamknij szczelnie, wymieszaj i odstaw do lodówki na 2-3 tygodnie.
BISZKOPT Z KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ
Na biszkopt:
4 jajka
125 g cukru
100 g mąki pszennej typ 450
20 g mąki ziemniaczanej
10 g masła
Na krem cytrynowy:
3 cytryny
3 jajka
200 g cukru deserowego
50 g masła
Na bezę:
2 białka jajka
120 g cukru
sól
Zacznij od biszkoptu. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij składniki. Następnie ustaw naczynie na garnku z gotującą się wodą i dalej ubijaj. Kiedy masa zrobi się gęsta, zdejmij naczynie z garnka i ubijaj aż zrobi się zimna.
Do drugiego naczynia wsyp mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wymieszaj. Następnie przesiej mąki przez sitko. Wcześniej ubitą masę mieszaj palcami i powoli dodawaj do niej mąki. Dzięki mieszaniu palcami, wpuścisz do środka powietrze.
Na patelni rozpuść masło i wysmaruj nim foremkę. Następnie obsyp foremkę odrobiną mąki i rozprowadź ją dokładnie. Masę wlewaj na środek formy. Uderz kilka razy foremką o blat aby pozbyć się z niego nadmiaru powietrza. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Gotowy biszkopt wyjmij z formy połóż na kratce i zaczekaj aż ostygnie.
Przygotuj krem. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Następnie wyciśnij sok z wszystkich trzech cytryn. Do garnka wbij jajka, dodaj cukier i ubij. Do ubitych jajek z cukrem przelej sok z cytryny, dodaj startą skórkę z cytryny oraz masło. Ustaw garnek na małym ogniu, podgrzewaj jednocześnie miksując. Kiedy krem stanie się gęsty, przełóż go do miseczki. Przykryj krem papierem pergaminowym i dociśnij. Dzięki temu nie powstanie kożuch.
Przygotuj bezę. Do białek dodaj cukier, szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
Złóż ciasto. Wytnij środek biszkoptu i dodaj w to miejsce krem cytrynowy. Na wierzchu rozprowadź ubite białka. Tak przygotowany biszkopt włóż do pieca na 10 minut, aż beza się zarumieni.