Przepis Agaty Żyto na szarlotkę
Składniki:
100 g cukru pudru
200 g kostki maślanej Kasia
300 g mąki
2 żółtka
3 duże jabłka
4 łyżki cukru
szczypta cynamonu
1 op. cukru waniliowego
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
powidła śliwkowe
ok. 50 g orzechów włoskich
białko do posmarowania ciasta
1 łyżka grubego cukru
Składniki ciasta wyrabiamy razem na gładką masę. Dzielimy na dwie części, jedną chowamy do lodówki. Drugą rozwałkowujemy na ok. centymetrowej grubości placek, który wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut.
W tym czasie obrane i pokrojone (nie za drobno) jabłka podprażamy w garnuszku z małą ilością wody (2 łyżki) z 4 łyżkami cukru, cynamonem i cukrem waniliowym. Gdy jabłka nie są już twarde, dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny i ewentualnie jeszcze trochę dosładzamy.
Na podpieczony spód wykładamy 5 łyżek powideł śliwkowych, rozsmarowujemy, a następnie posypujemy je pokruszonymi orzechami. Na to wykładamy podduszone jabłka. Na jabłkach układamy "kratkę" wykonaną z drugiej połowy rozwałkowanego ciasta kruchego pociętego na paski. Kratkę można posmarować białkiem i posypać grubym cukrem.
Tak przygotowane ciasto wkładamy znowu na 25-30 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Wyjmujemy, gdy ciasto na górze będzie ładnie zarumienione.
Drożdżowe bułeczki z powidłami Marty Ziubińskiej
Składniki:
ciasto:
0,5 kg mąki
5 dkg drożdży (pół paczki)
250 ml mleka
1 zółtko i jedno całe jajko (białko z jednego jajka zostawmy do posmarowania bułek)
150 g cukru
100 g maślanej Kasi
szczypta soli
kruszonka:
pół szklanki mąki
pół szklanki cukru
1/3 kostki maślanej Kasi
Rozrabiamy mleko i drożdże z 2 łyżeczkami cukru i odrobiną mąki, tak, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy pod ściereczką, do wyrośnięcia w ciepłe i spokojne miejsce. Gotowy zaczyn rozpoznajemy po tym, że przynajmniej 2x zwiększył swoją objętość.
Miksujemy jajka i cukier na gładką masę. Roztapiamy Kasię w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia.
Łączymy mąkę ze szczyptą soli z masą jajeczną i wyrośniętym zakwasem. Trochę zagniatamy i dolewamy roztopioną Kasię . Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednorodne i lśniące. Odstawiamy ciasto pod ściereczkę i przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki do sypkiej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy mąki i cukru.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formujemy bułeczki i układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy w nich głebokie dołki i napełniamy powidłami. Smarujemy białkiem z jajka i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15-20min. Są gotowe, gdy mają ładny, rumiany kolor.
Uwaga: Po ostudzeniu szybko przykryjmy bułeczki ściereczką, by nie się nie wysuszyły.