ZOBACZ OPIS I ZWIASTUN ODCINKA >
TAGINE, CZYLI GULASZ Z JAGNIĘCINY, PODAWANY Z KASZĄ
Na tagine:
4 combry z jagnięciny
4 łyżki oleju
0,5 łyżeczki kminku
0,5 łyżeczki nasion kolendry
18 suszonych moreli
50 g migdałów
1 łyżka miodu wielokwiatowego
3-4 gałązki jadalnej lawendy
0,5 szklanki wody
Na kaszę:
300 g kaszy bulgur (lub kaszy kuskus)
3 duże cebule
1 łyżka oliwy
1 duża szczypta cynamonu
50 g rodzynek
500 ml gorącej wody
Przygotowanie tagine:
Jagnięcinę pokrój w grubą, skośną kostkę. Do rozgrzanego naczynia tagine (lub zwykłego garnka z przykrywką) wlej olej. Na mocno rozgrzany olej wrzuć kawałki mięsa. Kminek i nasiona kolendry rozgnieć i dodaj do usmażonego mięsa. Następnie dodaj morele, obrane migdały, miód oraz płatki lawendy. Całość wymieszaj, dodaj pół szklanki wody i zeskrob składniki, które przywarły do dna. Dokładnie wymieszaj, przykryj naczynie, zmniejsz ogień do minimum i duś przez 1 godzinę i 15 minut. Od czasu do czasu sprawdzaj, aby nic się nie przypaliło.
Przygotowanie kaszy:
Cebule pokrój w małą kosteczkę. Ustaw garnek na dużym ogniu i wlej oliwę. Wrzuć cebulę na rozgrzaną oliwę i zeszklij, następnie dodaj cynamon oraz rodzynki i wymieszaj. Kiedy rodzynki zaczną pęcznieć, dodaj kaszę. Dopraw potrawę pieprzem. Następnie dodaj gorącą wodę, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie wymieszaj dokładnie kaszę.
Podanie:
Przygotowaną kaszę wyłóż na talerz. Przy pomocy widelca zrób miejsce w środku kaszy i w tym miejscu nałóż tagine. Danie udekoruj kawałkami lawendy.
SUFLET SEROWY Z SAŁATĄ Z SOSEM WINEGRET Z ŻURAWINY
Na suflet:
120 g twardego owczego sera (np. manczego lub oscypek)
250 ml mleka
35 g masła
25 g mąki
3 całe jajka
2 białka z jajek
sól i pieprz
Na winegret żurawinowy:
1 czubata łyżka konfitury z żurawiny
3 łyżki oliwy
1,5 łyżki octu winnego
sól i pieprz
Na sałatę:
2 duże garści szpinaku
Przygotowanie sufletu:
Ser zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. 3 jajka rozbij i podziel na żółtka i białka.
Ustaw garnek na małym ogniu i dodaj do niego 25 gramów masła. Kiedy masło się rozpuści, dodaj mąkę i dokładnie mieszając, smaż przez minimum 2 minuty. Następnie dodaj zimne mleko i cały czas mieszaj. Dalej mieszając, dodaj dwa żółtka z jajek. Dopraw całość pieprzem i dodaj starty ser. Następnie dodaj jeszcze jedno żółtko i wymieszaj. Na koniec dopraw wszystko solą.
W garnuszku rozpuść 10 gramów masła. 4 małe naczynia do sufletu wysmaruj rozpuszczonym masłem. Później posyp wysmarowane naczynia mąką i rozprowadź ją dokładnie, tak by wszędzie przylepiła się do masła.
Do pozostałych trzech białek z jajek dodaj jeszcze dwa białka. Dopraw białka szczyptą soli i ubij całość na sztywną pianę.
Do przygotowanego sosu dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj i przełóż ciasto do naczyń. Następnie wstaw to do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Przygotowanie winegretu żurawinowego:
Konfiturę z żurawiny, oliwę i ocet winny dopraw pieprzem oraz solą i wszystko dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie:
Liście szpinaku dokładnie umyj, przełóż do miski i polej sosem winegret.
Upieczony suflet podawaj z sałatą ze szpinaku z żurawinowym sosem winegret.
ZUPA Z JAGNIĘCINY Z WARZYWAMI I MIĘTĄ
Na zupę:
500 g combru jagnięcego
2 marchewki
1 cukinia
2 cebule
0,5 białej rzepy
2 łodygi selera
1 pomidor
1 ziemniak
3 łyżki oliwy
50 g cieciorki
1 płaska łyżeczka przyprawy chińskiej
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
1 płaska łyżeczka suszonej mięty
1 łyżeczka gorczycy
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
garść makaronu ryżowego
garść świeżej mięty
1,8 l wody
sól i pieprz
Przygotowanie zupy:
Jagnięcinę pokrój w kostkę. Obrane marchewki, ziemniak, rzepę oraz nieobraną cukinię pokrój w kosteczkę. Cebulę posiekaj. Łodygi selera obierz i pokrój drobno. Na koniec pokrój w kostkę pomidora. Ustaw garnek na dużym ogniu i dodaj oliwę. Zanim tłuszcz się rozgrzeje, dodaj przyprawę chińską, kurkumę, imbir, miętę, gorczycę i dopraw to pieprzem. Wszystko wymieszaj. Kiedy tłuszcz z przyprawami będzie dobrze rozgrzany, dodaj do środka kawałki mięsa. Po półtorej minuty przekręć mięso na drugą stronę i podsmażaj przez kolejne półtorej minuty.
Kiedy mięso się podsmaży dodaj do niego wszystkie warzywa i smaż całość przez 2-3 minuty. Następnie zalej litrem wody, wymieszaj i przykryj. Zagotuj, zmniejsz płomień i duś przez 2,5 godziny. Od czasu do czasu sprawdzaj zupę i w razie potrzeby dolewaj wodę. Po ugotowaniu wyjmij z zupy kawałki mięsa. Po wyjęciu mięsa, dodaj do zupy cieciorkę, koncentrat pomidorowy, zblenduj całość i ponownie zagotuj.
Makaron ryżowy potnij nożyczkami i dodaj do zupy. Wymieszaj wszystko i gotuj jeszcze przez 5 minut. W tym czasie dopraw zupę pieprzem i solą. Następnie dodaj do środka kawałki mięsa, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
Podanie:
Przed podaniem udekoruj zupę posiekanymi, świeżymi listkami mięty.
ZOBACZ OPIS I ZWIASTUN ODCINKA >