Przepisy z 8. odcinka "Pascala po polsku"

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą

ZOBACZ OPIS I ZWIASTUN ODCINKA >

TAGINE, CZYLI GULASZ Z JAGNIĘCINY, PODAWANY Z KASZĄ

Na tagine:

4 combry z jagnięciny

4 łyżki oleju

0,5 łyżeczki kminku

0,5 łyżeczki nasion kolendry

18 suszonych moreli

50 g migdałów

1 łyżka miodu wielokwiatowego

3-4 gałązki jadalnej lawendy

0,5 szklanki wody

Na kaszę:

300 g kaszy bulgur (lub kaszy kuskus)

3 duże cebule

1 łyżka oliwy

1 duża szczypta cynamonu

50 g rodzynek

500 ml gorącej wody

Przygotowanie tagine:

Jagnięcinę pokrój w grubą, skośną kostkę. Do rozgrzanego naczynia tagine (lub zwykłego garnka z przykrywką) wlej olej. Na mocno rozgrzany olej wrzuć kawałki mięsa. Kminek i nasiona kolendry rozgnieć i dodaj do usmażonego mięsa. Następnie dodaj morele, obrane migdały, miód oraz płatki lawendy. Całość wymieszaj, dodaj pół szklanki wody i zeskrob składniki, które przywarły do dna. Dokładnie wymieszaj, przykryj naczynie, zmniejsz ogień do minimum i duś przez 1 godzinę i 15 minut. Od czasu do czasu sprawdzaj, aby nic się nie przypaliło.

Przygotowanie kaszy:

Cebule pokrój w małą kosteczkę. Ustaw garnek na dużym ogniu i wlej oliwę. Wrzuć cebulę na rozgrzaną oliwę i zeszklij, następnie dodaj cynamon oraz rodzynki i wymieszaj. Kiedy rodzynki zaczną pęcznieć, dodaj kaszę. Dopraw potrawę pieprzem. Następnie dodaj gorącą wodę, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie wymieszaj dokładnie kaszę.

Podanie:

Przygotowaną kaszę wyłóż na talerz. Przy pomocy widelca zrób miejsce w środku kaszy i w tym miejscu nałóż tagine. Danie udekoruj kawałkami lawendy.

SUFLET SEROWY Z SAŁATĄ Z SOSEM WINEGRET Z ŻURAWINY

Tagine, czyli gulasz z jagnięciny
Tagine, czyli gulasz z jagnięciny

Na suflet:

120 g twardego owczego sera (np. manczego lub oscypek)

250 ml mleka

35 g masła

25 g mąki

3 całe jajka

2 białka z jajek

sól i pieprz

Na winegret żurawinowy:

1 czubata łyżka konfitury z żurawiny

3 łyżki oliwy

1,5 łyżki octu winnego

sól i pieprz

Na sałatę:

2 duże garści szpinaku

Przygotowanie sufletu:

Ser zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. 3 jajka rozbij i podziel na żółtka i białka.

Ustaw garnek na małym ogniu i dodaj do niego 25 gramów masła. Kiedy masło się rozpuści, dodaj mąkę i dokładnie mieszając, smaż przez minimum 2 minuty. Następnie dodaj zimne mleko i cały czas mieszaj. Dalej mieszając, dodaj dwa żółtka z jajek. Dopraw całość pieprzem i dodaj starty ser. Następnie dodaj jeszcze jedno żółtko i wymieszaj. Na koniec dopraw wszystko solą.

W garnuszku rozpuść 10 gramów masła. 4 małe naczynia do sufletu wysmaruj rozpuszczonym masłem. Później posyp wysmarowane naczynia mąką i rozprowadź ją dokładnie, tak by wszędzie przylepiła się do masła.

Do pozostałych trzech białek z jajek dodaj jeszcze dwa białka. Dopraw białka szczyptą soli i ubij całość na sztywną pianę.

Do przygotowanego sosu dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj i przełóż ciasto do naczyń. Następnie wstaw to do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.

Przygotowanie winegretu żurawinowego:

Konfiturę z żurawiny, oliwę i ocet winny dopraw pieprzem oraz solą i wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie:

Liście szpinaku dokładnie umyj, przełóż do miski i polej sosem winegret.

Upieczony suflet podawaj z sałatą ze szpinaku z żurawinowym sosem winegret.

ZUPA Z JAGNIĘCINY Z WARZYWAMI I MIĘTĄ

Suflet serowy z sałatą z sosem winegret z żurawiny
Suflet serowy z sałatą z sosem winegret z żurawiny

Na zupę:

500 g combru jagnięcego

2 marchewki

1 cukinia

2 cebule

0,5 białej rzepy

2 łodygi selera

1 pomidor

1 ziemniak

3 łyżki oliwy

50 g cieciorki

1 płaska łyżeczka przyprawy chińskiej

1 płaska łyżeczka kurkumy

1 płaska łyżeczka suszonego imbiru

1 płaska łyżeczka suszonej mięty

1 łyżeczka gorczycy

1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

garść makaronu ryżowego

garść świeżej mięty

1,8 l wody

sól i pieprz

Przygotowanie zupy:

Jagnięcinę pokrój w kostkę. Obrane marchewki, ziemniak, rzepę oraz nieobraną cukinię pokrój w kosteczkę. Cebulę posiekaj. Łodygi selera obierz i pokrój drobno. Na koniec pokrój w kostkę pomidora. Ustaw garnek na dużym ogniu i dodaj oliwę. Zanim tłuszcz się rozgrzeje, dodaj przyprawę chińską, kurkumę, imbir, miętę, gorczycę i dopraw to pieprzem. Wszystko wymieszaj. Kiedy tłuszcz z przyprawami będzie dobrze rozgrzany, dodaj do środka kawałki mięsa. Po półtorej minuty przekręć mięso na drugą stronę i podsmażaj przez kolejne półtorej minuty.

Kiedy mięso się podsmaży dodaj do niego wszystkie warzywa i smaż całość przez 2-3 minuty. Następnie zalej litrem wody, wymieszaj i przykryj. Zagotuj, zmniejsz płomień i duś przez 2,5 godziny. Od czasu do czasu sprawdzaj zupę i w razie potrzeby dolewaj wodę. Po ugotowaniu wyjmij z zupy kawałki mięsa. Po wyjęciu mięsa, dodaj do zupy cieciorkę, koncentrat pomidorowy, zblenduj całość i ponownie zagotuj.

Makaron ryżowy potnij nożyczkami i dodaj do zupy. Wymieszaj wszystko i gotuj jeszcze przez 5 minut. W tym czasie dopraw zupę pieprzem i solą. Następnie dodaj do środka kawałki mięsa, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.

Podanie:

Przed podaniem udekoruj zupę posiekanymi, świeżymi listkami mięty.

ZOBACZ OPIS I ZWIASTUN ODCINKA >

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
podziel się:

Pozostałe wiadomości