Najlepsza pasta jajeczna z domowym majonezem
Składniki:
6 jajek
1 łyżka chrzanu
sól
pieprz
świeża rzeżucha
cebulka dymka
pęczek rzodkiewki
Domowy majonez:
1 żółtko
300ml oleju
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
Przygotowanie:Jajka ugotuj na twardo (ok.10 minut od zagotowania wody), ostudź i obierz ze skorupki. Aby przygotować majonez, żółtko wymieszaj z musztardą, solą, pieprzem, cukrem, octem winnym. Stopniowo cienkim strumieniem wlewaj olej, a masę ubijaj mikserem. Gdy będzie już miała odpowiednią konsystencję, dopraw ją do smaku. W misce umieść jajka, rozdrobnij je widelcem, dodaj majonez, chrzan, wymieszaj, dodaj pokrojoną cebulkę dymkę, rzodkiewkę, dopraw do smaku, podawaj ze świeżą rzeżuchą.
Ciasto francuskie z farszem mięsnym i jajami
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
5 jajek
300g mielonej wieprzowiny
300g mielonej wołowiny
100g szynki gotowanej
100g kiełbasy
100g wędzonego boczku
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
200g szpinaku
1 łyżka masła
sól
pieprz
Przygotowanie:W dużej misce wymieszaj szynkę i kiełbasę pokrojone w drobną kostkę oraz mięso mielone. Pokrojony drobno boczek podsmaż na patelni, aż się zarumieni i dodaj do przygotowanego mięsa. Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż na maśle na patelni, po 3 minutach dodaj szpinak, smaż przez kilka minut, aż straci swą objętość. Zawartość patelni przełóż na sitko i dokładnie odciśnij nadmiar wody. Szpinak wymieszaj z mięsem, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Aby sprawdzić, czy masa jest odpowiednio doprawiona, weź 1 łyżeczkę farszu, przysmaż ją na patelni i spróbuj. Jajka ugotuj na twardo, zalej je zimną wodą i obierz ze skorupek. Foremkę keksówkę wysmaruj masłem i obsyp mąką, wyłóż ją arkuszem ciasta francuskiego. Na ciasto połóż ½ farszu, na farszu ułóż na płasko jajka, jajka przykryj równomiernie resztą farszu. Farsz przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego, odetnij jego nadmiar, zlep brzegi, posmaruj je rozbełtanym jajem i ponacinaj na środku w kilku miejscach. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na godzinę, jeśli wierzch ciasta za szybko się zrumieni, przykryj je folią. Po wyciągnięciu z pieca ciasto pozostaw w foremce i wyciągnij dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Sernik mojego taty
Składniki:
1 kg sera białego 2 lub 3-krotnie mielonego
6 jajek
2 łyżki mąki
300g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
2 łyżki cukru waniliowego
100g miękkiego masła
garść suszonej żurawiny
garść rodzynek
2 łyżki płatków migdałowych
1 rozbełtane jajko
Do dekoracji:
cukier puder
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 200g cukru drobnego białego i cukrem waniliowym. Dodaj też miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki. Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem, dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką. Białka ubij na sztywno dodając szczyptę soli i 100g cukru drobnego białego. 1/3 białek dodaj do masy serowej i wymieszaj bardzo dokładnie. Potem dodaj kolejną porcję piany i mieszaj już bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta. Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut. Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik nie opadnie.
Więcej przepisów i inspiracji kulinarnych znajdziesz w serwisie kulinarni.pl
4. odcinek "Pysznej Wielkanocy"