Przygotowań do świąt część druga

Ania Starmach na planie programu "Pyszna Wielkanoc"
Ania Starmach na planie programu "Pyszna Wielkanoc"

ZOBACZ PRZEPISY Z TEGO ODCINKA >

W drugim odcinku serii "Pyszna Wielkanoc" Ania Starmach nauczy widzów krok po kroku, jak przyrządzać trzy niezwykłe potrawy Wielkanocne – zupę chrzanową, królika w śmietanie i mazurek kajmakowy. Niezwykłe dlatego, że mimo oryginalnych smaków, na co dzień nie goszczą często w naszym menu. Prowadząca udowodni, że warto to zmienić.

Ania pokaże jak z niedrogich składników przygotować coś wartego fortunę - zupę chrzanową, która jest świetną alternatywą dla żurku.

Uczta wielkanocna to jednak przede wszystkim festiwal mięs. Kiedyś na stołach królowała dziczyzna: dziki, sarny, jelenie i zające, bażanty, dania z wołowiny, cielęciny i wieprzowiny oraz drób i króliki. W tym odcinku Ania przyrządzi królika w śmietanie. Mięso królika jest bardzo niedocenianym produktem. A delikatne mięso królika jest bardzo zdrowe, dietetyczne, hipoalergiczne, a na dodatek genialnie absorbuje przyprawy. Jeśli dodamy do niego na przykład pachnący rozmaryn i wyrazistą musztardę – hmmmm, będzie pysznie.

A na świąteczny deser – mazurek kajmakowy. Ania przedstawi kolejny błyskawiczny przepis na smaki z dzieciństwa i zdradzi, jak sprawić, żeby ciasto było gładkie, a puszka z kajmakiem nie wybuchła. Nie ma chyba osoby, która nie chciałaby zgrzeszyć z mazurkiem kajmakowym. Na szczęście niebawem koniec postu, więc do dzieła!

EMISJA 2. odcinka "Pysznej Wielkanocy" w sobotę 29 marca o godz. 13:05.

Powtórki odcinka:

wtorek, 1 kwietnia, 16:15

środa, 2 kwietnia, 11:55

czwartek, 3 kwietnia, 17:05

piątek, 4 kwietnia, 10:30

podziel się:

Pozostałe wiadomości