ZOBACZ PRZEPISY Z TEGO ODCINKA >
W drugim odcinku serii "Pyszna Wielkanoc" Ania Starmach nauczy widzów krok po kroku, jak przyrządzać trzy niezwykłe potrawy Wielkanocne – zupę chrzanową, królika w śmietanie i mazurek kajmakowy. Niezwykłe dlatego, że mimo oryginalnych smaków, na co dzień nie goszczą często w naszym menu. Prowadząca udowodni, że warto to zmienić.
Ania pokaże jak z niedrogich składników przygotować coś wartego fortunę - zupę chrzanową, która jest świetną alternatywą dla żurku.
Uczta wielkanocna to jednak przede wszystkim festiwal mięs. Kiedyś na stołach królowała dziczyzna: dziki, sarny, jelenie i zające, bażanty, dania z wołowiny, cielęciny i wieprzowiny oraz drób i króliki. W tym odcinku Ania przyrządzi królika w śmietanie. Mięso królika jest bardzo niedocenianym produktem. A delikatne mięso królika jest bardzo zdrowe, dietetyczne, hipoalergiczne, a na dodatek genialnie absorbuje przyprawy. Jeśli dodamy do niego na przykład pachnący rozmaryn i wyrazistą musztardę – hmmmm, będzie pysznie.
A na świąteczny deser – mazurek kajmakowy. Ania przedstawi kolejny błyskawiczny przepis na smaki z dzieciństwa i zdradzi, jak sprawić, żeby ciasto było gładkie, a puszka z kajmakiem nie wybuchła. Nie ma chyba osoby, która nie chciałaby zgrzeszyć z mazurkiem kajmakowym. Na szczęście niebawem koniec postu, więc do dzieła!
EMISJA 2. odcinka "Pysznej Wielkanocy" w sobotę 29 marca o godz. 13:05.
Powtórki odcinka:
wtorek, 1 kwietnia, 16:15
środa, 2 kwietnia, 11:55
czwartek, 3 kwietnia, 17:05
piątek, 4 kwietnia, 10:30