Rosół – gorący, pachnący, stawia na nogi. W pierwszym odcinku nowej serii „Wiem, co jem” rozbieramy do rosołu ukochaną zupę Polaków. Przeciętnie Polak zjada aż 288 talerzy zupy rocznie, najczęściej rosołu. Coraz częściej jednak przygotowujemy go z kostek rosołowych, które w 50% składają się z soli! Razem z kostką w takim „rosole” lądują utwardzane tłuszcze, chemiczne substancje wzmacniające smak i zapach oraz konserwanty.
Jak ugotować rosół idealny bez chemicznych „uszlachetniaczy”? Jakie mięso, włoszczyzna i przyprawy nadadzą mu niezapomniany smak? Czy maggi doda mu magii?
Razem z Katarzyną Bosacką zajrzyjcie rosołowi prosto w…oka!A w „Wiem, co kupuję” będzie ostro… podpowiemy, jak kupić nóż! To narzędzie ma aż 2,5 miliona lat! Do pieczywa, do warzyw, do mięsa. Po nożu poznasz prawdziwego kucharza. Czy wystarczy nam jeden nóż do wszystkiego, czy mamy się uzbroić po zęby? Jak czytać oznaczenia na nożach i nie naciąć się na najtańszej stali? Zobaczcie koniecznie!
PREMIERA 1. odcinka nowego sezonu "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 3 marca o 11:15.
Powtórki odcinka:
niedziela, 3 marca, 20:45
środa, 6 marca, 22:00
czwartek, 7 marca, 18:15
piątek, 8 marca, 15:25
sobota, 9 marca, 12:15