PSTRĄG Z GRILLA
Składniki:
1 pstrąg 8, 75 zł 100g pomidorków koktajlowych 2, 50 zł 200g szparagów 6, 50 zł 1 cytryna 0, 94 zł 1 ząbek czosnku 0, 42 zł 1 cebula czosnkowa 0, 27 zł 2 łyżki oliwy z oliwek 0, 20 zł 100g kaszy kuskus 1, 20 zł Natka pietruszki 0, 50 zł Natka koperku 0, 80 zł Świeża mięta 0, 42 zł Sok z cytryny 0, 94 zł Sól 0, 01 zł Pieprz 0, 02 zł Woda 0, 00 zł
RAZEM: 23,47 zł
Przygotowanie:
Do wnętrza umytej i wypatroszonej ryby włóż plasterki cytryny, posiekany koperek i czosnek. Rybę lekko natrzyj oliwą, dopraw solą i ułóż na rozpalonym grillu. Grilluj pod przykryciem około 20 minut. W międzyczasie przygotuj szparagi: odetnij końce i ułóż na grillu. By przygotować sałatkę kaszę kuskus zalej wrzątkiem, dodaj sól, pieprz, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek i nakryj na kilka minut talerzem. Posiekany koperek, pietruszkę, miętę, cebulę czosnkową oraz pomidorki koktajlowe zmieszaj z kaszą kuskus. Grillowanego pstrąga podawaj ze szparagami i kaszą.
PASTA RYBNA W DWÓCH ODSŁONACH
Pasta z łososia:100 g łososia Fine Life 8,25 zł 1 miękkie awokado 2, 49 zł Sok z cytryny 0, 94 zł 1 łyżka kwaśnej śmietany 1, 20 zł Natka koperku 0, 80 zł 1 łyżeczka ostrej musztardy 0, 20 zł Pieprz 0, 02 złPasta z tuńczyka: 2 łyżki kaparów 1, 15 zł 2 łyżki majonezu 0, 45 zł 100g serka śmietankowego 2, 29 zł Puszka tuńczyka 3, 49 zł Natka pietruszki 0, 50 zł Sok z cytryny 0, 94 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 złNachosy: 2 placki tortilli 2,40 zł
RAZEM: 25,15 zł
Przygotowanie:
Obrane awokado lekko skrop cytryną, pokrój w kostkę i przełóż do miseczki. Łososia pokrój w drobne paski i dodaj do awokado. Składniki wymieszaj z musztardą, kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny i koperkiem. Całość wymieszaj i dopraw pieprzem. By przygotować pastę z tuńczyka, rozdrobnij go widelcem, dodaj kremowy serek, majonez, kapary, sok z cytryny i drobno posiekaną pietruszkę. Placki tortilli pokrój w trójkąty. Ułóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą, posól i lekko przyrumień piekarniku o temperaturze 200 stopni. Podawaj z pastą łososiową lub pastą z tuńczyka.
Fish & chips
Składniki:
2 kawałki dorsza 8,00 zł 1 cytryna 0, 94 zł 4 łyżki mąki pszennej 0,18 zł 1 łyżka mąki kukurydzianej 0,27 zł 70 ml piwa 0,55 zł Szczypta proszku do pieczenia 0, 04 zł 0,5 kg ziemniaków 0, 40 zł Łyżka kminku Appetita 1, 20 zł Łyżka oliwy z oliwek 0, 20 zł Olej do smażenia 1, 60 zł Sól 0, 01 zł Pieprz 0, 02 złMajonez: 1 żółtko 0,94 zł 100 ml oleju 1, 60 zł 1 łyżka soku z cytryny 0,94 zł Skórka z cytryny 0, 00 zł 1 łyżeczka musztardy 0, 20 zł Gałązka rozmarynu 0,20 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0, 02 zł
RAZEM: 17, 32 zł
Przygotowanie:
Ziemniaki w mundurkach podgotuj, przekrój na ćwiartki, wymieszaj w misce z kminkiem, oliwą i wyłóż na rozgrzany grill (możesz również przygotować je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, podpiekając 10 minut). Aby przygotować majonez żółtko wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Cienkim strumieniem wlewaj do masy olej. Cały czas ubijaj aż uzyskasz kremowy i gesty majonez. By przygotować rybę w panierce mąkę pszenną wymieszaj z mąką kukurydzianą, szczyptą soli i pieprzu. Obtocz rybę w mące, do pozostałej mąki dodaj zimne piwo lub gazowaną wodę, odrobinę proszku do pieczenia i wymieszaj. Ponownie zanurz rybę w gęstej panierce. Smaż na głębokim, rozgrzanym oleju przez kilka minut aż panierka się zarumieni. Usmażoną rybę podawaj z ziemniakami i cytrynowym majonezem.