WIĘCEJ O PROGRAMIE "PYSZNE 25" >
NALEŚNIKI GRYCZANE
Składniki:1 szklanka mąki gryczanej¾ szklanki mleka¾ szklanki wody gazowanejsól, pieprzszczypiorek1 łyżka roztopionego masła4 jajka100 g sera gruyere100 g szynki gotowanej4 jajka
Przygotowanie:Mąkę wymieszaj mikserem z wodą, mlekiem odrobiną soli i pieprzu oraz roztopionym masłem. Naleśniki smaż około 1 minuty z każdej strony. Osobno usmaż jajka, ser zetrzyj na tarce. Usmażone już naleśniki kładź na patelni, na to połóż ser, szynkę i jajko, końce naleśnika zawiń tak, aby ten otrzymał kwadratową formę. Podawaj ze szczypiorkiem.
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEMSkładniki:
Ciasto naleśnikowe:200 ml mleka2 jaja30 g roztopionego masła80 g makisól/pieprz
Nadzienie:300 g szpinaku250 g pieczarek60 g startego sera żółtego50 g uprażonych orzechów włoskich2 łyżka roztopionego masła
Sos:350 ml śmietanki 30%50 g startego sera żółtegosól/pieprz
Przygotowanie:Ciasto: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, naleśniki smaż na rozgrzanej teflonowej patelni około 1 minuty z każdej strony. Farsz: W rondlu rozgrzej łyżkę masła, następnie wrzuć szpinak i smaż około 3 minut, przełóż go na sitko i odciśnij wodę. Następnie rozgrzej w rondlu kolejną łyżkę masła i usmaż na niej pokrojone w plasterki pieczarki, pod koniec smażenia dodaj orzechy, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj.Sos: Śmietankę wymieszaj z serem, dopraw do smaku.Na każdy naleśnik nakładaj odrobinę farszu, a następnie go zwiń. Zwinięte naleśniki umieszczaj w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Piecz około 5 minut w piekarniku z włączona funkcją grill.
PANCAKES Z SYROPEM KLONOWYMSkładniki:250 g mąki250 g maślanki50 g cukru pudru2 jaja1 łyżeczka sody50 g roztopionego masła lub oliwysyrop klonowyświeże owoce
Przygotowanie:Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, używając miksera. Następnie smaż małe placuszki na teflonowej patelni. Podawaj z cukrem i świeżymi owocami.
NALEŚNIKI SUZETTESkladniki:500 ml mleka200 g mąki2 jaja1 łyżka cukruszczypta soliłyżka roztopionego masłaskórka otarta z ½ pomarańczyszklanka soku z pomarańczy4 łyżki brązowego cukru2 łyżki masła2 pomarańczeewentualnie likier pomarańczowy- da to nam efektowny ogień!
Przygotowanie:Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Smaż cienkie naleśniki na teflonowej patelni, a następnie złóż je w trójkąty. Cukier skarmelizuj na patelni, dodaj sok, a po chwili masło. Do takiego syropu włóż naleśniki (nie więcej niż 4 na raz). Smaż około 2 minut z każdej strony, ważne żeby ciasto dobrze nasiąkło. Gotowe naleśniki podawaj z kawałkami świeżych pomarańczy.
Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN