Zapiekane purée z sosem z natki
purée warzywne:1 kg ziemniaków2 cebuleseler korzeniowy1 kg dyni (najlepiej hokaido)4 łyżki startego żółtego seraszczypta gałki muszkatołowejszczypta suszonego estragonu1/4 szklanki mlekaoliwa do smażeniasól i pieprz
sos z natki:2 pęczki natki2 ząbki czosnkusok z 2 cytryn6 łyżek oliwy z oliwekpapryczka chillisól
Ziemniaki i dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Selera obierz i pokrój w mniejszą kostkę niż ziemniaki i dynię (dzięki temu warzywa ugotują się w tym samym czasie). Cebulę posiekaj wrzuć na rozgrzaną oliwę, dodaj warzywa. Powinny się lekko skarmelizować, dzięki temu będą słodsze i bardziej wyraziste. Zalej je osoloną wodą i gotuj do miękkość. Odcedź. Podgrzej i spień lekko mleko (przy pomocy widelca lub ręcznej spieniarki do mleka). Do garnka wlej mleko i całość zmiksuj. Dodaj starty ser, przypraw solą, sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, estragonem i przełóż do formy do zapiekania. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekaj przez 15 minut aż zapiekanka będzie złocista z wierzchu.Natkę posiekaj i wrzucić do blendera (należy pokroić ją przed miksowaniem, żeby nie blokowała noży miksera). Dodaj roztarty z solą czosnek, sok z cytryny, oliwę i pozbawione pestek chilli. Zmiksuj. Upieczoną zapiekankę polej pietruszkowym sosem.
Pomidorowy gulasz z fasoli1 kg białej fasoli jaś świeżej lub namoczonej przez noc1 cebula2 puszki pomidorów4 marchewki3 jędrne pietruszki korzeniowe średniej wielkości1 łyżeczka nasion kolendry2 ząbki czosnkugarść dowolnych orzechów1/2 pęczka natki2 liście laurowe3 cm imbiruolej do smażeniasól i pieprz
Fasolę gotuj przez pół godziny z dodatkiem liści laurowych i soli. Korzenie marchewki i pietruszki obierz i pokrój w grubą kostkę. Na rozgrzana oliwę wrzuć nasiona kolendry a gdy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażaj przez chwilę aż cebula się skarmelizuje. Wrzuć pokrojone korzenie marchewki i pietruszki. Smaż przez chwilę, karmelizując warzywa (dzięki temu będą słodsze i bardziej aromatyczne). Dodaj czosnek. Przesmażone warzywa dodaj do odcedzonej, ugotowanej fasoli. Na patelnię po smażeniu warzyw wlej trochę wody, zamieszaj by „odkleić" pozostały na niej smak. Płyn z patelni przelej do garnka z warzywami. Dodaj starty imbir i pomidory w puszce. Gotuj przez pół godziny, aż smaki się połączą, a fasola będzie idealnie miękka. Podawaj posypane prażonymi orzechami/migdałami i świeżą kolendrą.
Naleśniki z serem i owocami
ciasto naleśnikowe:0,5 szklanki mąki pszennej typ 450 albo 5000,5 szklanki żytniej razowej1,5 szklanki mleka2 jajka1 łyżka olejuszczypta soli
nadzienie:2 jabłka2 gruszki200 g twarogumałe opakowanie jogurtu greckiegogarść orzechów włoskich3 łyżki miodu1 łyżeczka octu balsamicznegomała gałązka rozmarynu1 łyżeczka cynamonu
Orzechy upraż na suchej patelni. Owoce pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej miód z dodatkiem octu balsamicznego i posiekanym rozmarynem. Dodaj plastry owoców i orzechy i chwilę je karmelizuj.Składniki na ciasto połącz, dokładnie wymieszaj. Usmaż naleśniki.Twaróg wymieszaj z jogurtem, dodaj cynamon i jogurt. Naleśniki przełóż twarogiem i podawaj z karmelizowanymi owocami.