Na patelnię, do sałatki, do mięsiwa. Po wszystkim spływa tłusta oliwa. Luksusowa Włoszka czy swojski rzepak? Tłoczony na zimno, czy rafinowany? Słonecznikowy czy lniany. Ojeju, wszystko o oleju.
Rocznie zużywamy 7 litrów oleju na głowę! Rynek oliwy i olejów w Polsce wart jest przeszło miliard złotych. A co Inspekcja Handlowa znalazła w sklepach? Śmierdzący olej przeterminowany o kilka miesięcy, zafałszowaną oliwę! Jakich haseł i śliskich sztuczek używają producenci, żeby wprowadzić konsumentów w błąd i wcisnąć nam najniższej jakości produkt? Na którym smażyć, a który nadaje się tylko na surowo? Który olej obniży poziom złego cholesterolu, który będzie chronił nasze serce, a od którego przybędzie nam oleju w głowie? Katarzyna Bosacka podpowie, który olej kupić, a który... olać!
EMISJA dziewiątego odcinka "Wiem, co jem" w niedzielę 13 lipca o godz. 10:30.
Powtórki odcinka:
niedziela, 13 lipca, 21:40
poniedziałek, 14 lipca, 20:40
sobota, 19 lipca, 9:45