Wariacje klasycznych dań z pomidorów

Dania z pomidorów
Dania z pomidorów

ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >

POMIDOROWE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki:

400 g filetu z indyka

1 puszka mleczka kokosowego

1 puszka krojonych pomidorów Fine Food

garść suszonych pomidorów

3 pomidory

1 papryczka chili

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 cm imbiru

łyżeczka ostrej papryki

łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka kurkumy

sól

pieprz

oliwa z oliwek

świeża kolendra

Przygotowanie:

Indyka pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj go w miseczce z ostrą i słodką papryką, kurkumą, papryczką chili, solą, pieprzem oraz drobno pokrojonym imbirem i czosnkiem. W głębokiej patelni/woku rozgrzej odrobinę oliwy, przysmaż na niej pokrojoną cebulę, dodaj indyka, smaż przez chwilę, po czym zalej go pomidorami z puszki, wymieszaj, po 10 minutach dodaj mleczko kokosowe.

3 pomidory natnij na krzyż na czubkach, włóż do gotującej się wody i po 10 sekundach wyciągnij i przełóż do zimnej wody. Obierz pomidory ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa, wymieszaj, gotuj kilka minut, dodaj pokrojone suszone pomidory, dopraw do smaku.

Curry z indykiem
Curry z indykiem
Curry z indykiem
Curry z indykiem
Curry z indykiem
+8
Zobacz galerię

Curry z indykiem

POLSKA WERSJA SAŁATKI CAPRESE

Składniki:

200 g bundzu

natka pietruszki

1 doniczka bazylii

60 g tartego sera grana padano

garść orzechów włoskich

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

oliwa z oliwek

5 pomidorów

Podpłomyki:

250 g mąki

150 ml letniej wody

pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wrzuć: pietruszkę, bazylię, posiekane orzechy, obrany czosnek, ser grana padano, odrobinę soli i pieprzu oraz oliwę. Użyj blendera, aby uzyskać gładką masę, dolej tyle oliwy, aby pesto nie było ani za rzadkie ani za gęste. Bundz pokrój w kształtne plasterki lub w kostkę. Zalej go pesto i odstaw na chwilę. Pomidory pokrój w plasterki.

Mąkę wymieszaj z wodą i solą, ciasto wyrabiaj przez chwilę, a następnie podziel na 8-10 porcji, każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Patelnię teflonową mocno rozgrzej, kładź na niej pojedynczo placuszki i podpiekaj około 1-2 minut z każdej strony. Bundz układaj na talerzu naprzemiennie z pomidorami, podawaj z podpłomykami.

Caprese z bundzem
Caprese z bundzem
Caprese z bundzem
Caprese z bundzem
Caprese z bundzem
+7
Zobacz galerię

Caprese z bundzem

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

6 plastrów suszonej szynki

20 pomidorków koktajlowych

3 ząbki czosnku

garść świeżego rozmarynu

oliwa z oliwek

garść czarnych oliwek bez pestek Fine Food

sól

pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki przekrój na połówki, umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp posiekanym czosnkiem i rozmarynem, polej oliwą z oliwek, dodaj pokrojone oliwki. Polędwiczkę pokrój na około 3 cm kawałki. Mięso przysmaż na patelni z odrobiną oliwy z dwóch stron. Plastry szynki przekrój w poprzek na dwa cieńsze kawałki. Polędwiczkę owiń kawałkiem szynki, każdy kawałek zepnij wykałaczką, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego z pomidorkami. Całość wstaw do piekarnika na około 10-12 minut na 200 stopni.

Polędwiczki wieprzowe z pomidorkami
Polędwiczki wieprzowe z pomidorkami
Polędwiczki wieprzowe z pomidorkami
Polędwiczki wieprzowe z pomidorkami
Polędwiczki wieprzowe z pomidorkami
+11
Zobacz galerię

Polędwiczki wieprzowe z pomidorkami

podziel się:

Pozostałe wiadomości