Bohaterem pierwszego odcinka nowego sezonu "Pyszne 25" będzie właśnie szpinak. Ania Starmach postanowiła zatrzeć przykre wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to szpinak kojarzył nam się z niesmaczną, zieloną papką i pokazać, jak przygotować trzy ciekawe potrawy przygotowane na bazie tego niedocenianego warzywa.
Na początek Ania zaproponuje pyszne szpinakowe śniadanie - jajka ze szpinakiem w połączeniu z tostami z łososiem. Następnie nauczy nas przyrządzać zupę szpinakową podawaną z chipsami z szynki i z paluszkami serowymi, która z pewnością zadowoli gusta wymagających smakoszy. Na koniec Ania zaproponuje coś dla amatorów sałatek - sałatkę a la cesar ze szpinakiem w roli głównej. Sałatka ta sprawdzi się idealnie nie tylko jako przystawka, ale również jako danie główne.
ZOBACZ PRZEPISY NA TE POTRAWY >
PREMIERA 1. odcinka nowego sezonu "Pyszne 25" w sobotę 7 września o godz. 11:15.
Przez cały drugi odcinek nowej serii "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" Kasia Bosacka będzie grała w zielone. Szpinak, brukselka, szczaw - znienawidzone, zielone, liściaste. Polacy zjadają ich kilkakrotnie mniej niż mieszkańcy innych krajów, a tymczasem to doskonałe źródło kwasu foliowego i innych wartościowych składników. Czy da się je polubić? Czy to prawda, że szpinak to najlepsze źródło żelaza? Co to są szczawiany i czy w szczawiu jest ich najwięcej? Co kryje się w gotowych daniach ze szpinaku i jak je kupować, żeby nie zzielenieć ze złości? Oglądaj "Wiem, co jem i wiem, co kupuję"!
PREMIERA 2. odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 8 września o godz. 10:35.