Konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze, emulgatory – czyli dodatki do żywności. Statystyczny Polak zjada ich rocznie przeszło dwa kilogramy. W jakich produktach kryje się najwięcej chemii? Których należy się bać, a które są dla nas bezpieczne? Bez których dodatków do żywności ta nie mogłaby powstać? W najnowszym odcinku „Wiem co jem" Katarzyna Bosacka weźmie pod lupę chemiczne jedzenie ze sklepu, ale... sprawdzi także jaką chemię sami sypiemy z kuchennych szafek wprost do jedzenia. Nasz ekspert – Monika Koperska-Aksamit, pokaże jak odróżnić sodę oczyszczoną od proszku do pieczenia, wytłumaczy dlaczego ciasto czasami nie chce wyrosnąć i dlaczego po sodzie oczyszczonej może boleć brzuch. Odkryjemy też różnicę między cukrem waniliowym a wanilinowym. Sprawdzimy czy to samo jedzenie w Polsce różni się od tego sprzedawanego za granicą. Czy to prawda, że w naszym kraju, ale i na Słowacji czy w Czechach mamy do czynienia z jedzeniem „gorszego gatunku"? Odpowiedzi na te pytania w najnowszym odcinku naszego programu!
A w „Wiem co kupuję" powiemy o tym jak składać reklamacje w salonach urody! Relaks i przyjemność – tak powinna wyglądać wizyta u fryzjera czy kosmetyczki. A co zrobić, gdy zamiast włosów blond wyszła czerwień, a odmładzająca maseczka poparzyła nam skórę? W tym odcinku powiemy Wam, jak mieć się na baczności i umieć walczyć o swoje prawa! Przedstawimy Wam historię pani Magdy, której wizyta u fryzjera zakończyła się całkowitą katastrofą! Dowiecie się również, jak rozmawiać z fryzjerem, żeby wyjść z salonu z piękną fryzurą, ale i równie piękną i zadowoloną miną! A na koniec nasze dziennikarki wyposażone w ukryte kamery odwiedzą kilka salonów kosmetycznych i pokażą Wam horror, jaki się tam rozgrywa! Niezdezynfekowane narzędzia, brak rękawiczek, to tylko przedsmak tego, co zobaczycie w tym odcinku!
PREMIERA piątego odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 1 października o godz. 11:25.
Powtórki odcinka:
niedziela, 1 października, 19:30
wtorek, 3 października, 21:40
czwartek, 5 października, 17:25
sobota, 7 października, 8:30