ZOBACZ PRZEPISY Z TEGO ODCINKA >
Swoją podróż rozpoczyna od malowniczo pięknych regionów Warmii i Mazur. Obecność pięknych jezior i świeżych ryb zainspirowały Pascala do przygotowania przepisów właśnie z rybami w roli głównej. Pascal pokaże, jak zrobić pyszne, proste, a przede wszystkim szybkie przepisy z ryb słodkowodnych! Zapewniamy - każdy znajdzie coś dla siebie!
Na początek coś dla miłośników grillowania. Pascal zdradzi, jak przygotować pyszną sieję z grilla. W pierwszym przepisie nie zabraknie również francuskiego akcentu w postaci pomidorowo-ziołowego sosu vierge. Polska ryba z francuskim akcentem? Sami musicie spróbować.
Smakosze wędzonej ryby też znajdą coś dla siebie. Z pewnością skusi was makaron z wędzonym pstrągiem w sosie śmietankowym z suszonymi pomidorami i szparagami.
A dla fanów ryb z pieca proponujemy kolejny przepis Pascala. Sezam czarny, sezam biały, świeże listki estragonu to tylko niektóre składniki na pyszną rybę z pieca w papilotkach z ryżem pilaw.
Pascal zauroczony smakiem polskich ryb postanowił odwiedzić gospodarstwo rybackie i sprawdzić, jak hoduje się ryby w naturalnych warunkach. Jak na Pascala przystało, nawet w polskich regionach znalazł trochę egzotyki. Razem z Pascalem odwiedzimy hodowlę australijskiej ryby barramundi.
W tym odcinku nie zabraknie również porad. Jak smażyć rybę bez panierki, by była soczysta i chrupiąca? Jak sprawdzić świeżość ryby? Na te pytania odpowie nasz kulinarny ekspert, Pascal Brodnicki.
Razem z Pascalem wybierz się w kulinarną przygodę!
EMISJA pierwszego odcinka programu "Pascal po polsku" w sobotę 5 lipca o godz. 10:15.
Powtórki odcinka:
poniedziałek, 7 lipca, 15:10
czwartek, 10 lipca, 11:35
ZOBACZ PRZEPISY Z TEGO ODCINKA >
Za pomoc w realizacji zdjęć dziękujemy:Gospodarstwu Rybackiemu SzwaderkiRestauracji Przystań w OlsztynieHotelowi Galery 69 w DorotowieFermie Barramundi INPOL w Olsztynie Sklepowi z rybami i owocami morza Świteź w Warszawie Firmie Dom Bianco Tomaszowi Jakubiakowi