"Patenciary": jajeczna pizza czyli omlet na bakier

Patenciary: jajeczna pizza czyli omlet na bakier
Pizza na śniadanie? Dlaczego nie?! Ta z przepisu od Darii Ładochy sprawdzi się doskonale, również dla wegetarian. Jest bowiem pełna warzyw, a można zrobić ją naprawdę szybko. Nasza mistrzyni kuchni udowodniła to w 6. odcinku 4. sezonu programu "Patenciary".

SKŁADNIKI:

jajka 8 szt.

sól i pieprz do smaku

oregano szczypta

czosnek 1 ząbek

parmezan tarty ½ szkl.

czerwona cebula 1 szt.

pomidorki koktajlowe garść

bazylia garść

mozarella kulka lub tarta 1 szkl.

oliwa z oliwek

szczypiorek/dymka

opcjonalnie: chrupiący bekon na górę, szynka lub salami.

PRZYGOTOWANIE:

Jajka wbij do miski. Dodaj szczyptę oregano, posiekany/rozgnieciony ząbek czosnku, tarty parmezan oraz sól i pieprz. Całość dokładnie rozbij widelcem lub trzepaczką, tak aby wszystkie składniki się dobrze wymieszały.

Pomidorki przekrój na połowę. Mozarellę porwij na mniejsze kawałki lub zetrzyj. Szczypiorek posiekaj. Cebulę pokrój w piórka i zrumień ją na patelni aż stanie się miękka i słodka.

Na patelni z powłoką nieprzywierającą rozgrzej oliwę. Wlej na nią jajka i smaż aż omlet się zetnie co najmniej w połowie. Przewróć go na drugą stronę i zmniejsz moc grzania do minimum. Na ciepłą stronę omletu połóż połowę sera. Dodaj smażoną cebulę, pomidorki koktajlowe oraz bazylię. Można dodać również uprażony boczek lub inną wędlinę. Całość posyp pozostałym serem i przykryj pokrywką. Smaż aż ser się rozpuści. Gotową „pizze” skrop oliwą z oliwek, posyp pieprzem oraz posiekanym szczypiorem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości