Wszyscy wiemy, że należy ograniczać tłuszcze, zwłaszcza te nasycone, bo podnoszą cholesterol. Kontrowersje budzi też sól, która podnosi ciśnienie. Nowym wrogiem publicznym numer 1, według lekarzy i dietetyków, jest obecnie cukier.
Czy to prawda, że cukier jest dodawany praktycznie do każdego produktu, bo poprawia jego smak? Czy rzeczywiście aż tak negatywnie wpływa na nasze zdrowie? Ten dokument zweryfikuje wszystkie fakty i mity dotyczące słodkiego kusiciela. Sprawdzimy, dlaczego zjadamy go znacznie więcej niż nam się wydaje? Podpowiemy, jak wyśledzić cukier w artykułach słonych. Powiemy, które cukry, także zdaniem lekarzy, można jeść bez obaw. Jednym słowem – odkryjemy całą zaskakującą prawdę o cukrze.
Obecne wytyczne dotyczące dziennego spożycia cukru mówią o 12 łyżeczkach. Jednak Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje 6 łyżeczek dziennie. To trudny cel. Zwłaszcza, jeśli przekonamy się ile cukru zjadają ochotnicy biorący udział w eksperymencie, który przedstawia nasz dokument. Zjadali około 5-6 razy więcej, czyli około 30 łyżeczek cukru. Jaki to ma wpływ na ich zdrowie? Jak zareagują ich organizmy po zmniejszeniu dziennej „dawki” do 6 łyżeczek? Które cukry są najbardziej niebezpiecznymi „killerami”? Czy są takie, które można jeść bezkarnie? Czy lepsza łyżeczka miodu do herbaty czy może taka sama ilość syropu klonowego, cukru trzcinowego lub czarnego cukru demerara? Odpowiedz prawdopodobnie zaskoczy i Was…! Zapraszamy na nasz dokument!
Premiera dokumentu: piątek, 16 października, 20:30
Powtórki:niedziela, 18 października, 21:00poniedziałek, 19 października, 23:40Zobacz VIDEO:
Cukier cała prawda - zwiastun