Wydatki na jedzenie potrafią zrujnować domowy budżet niejednej rodziny. Największe „przestępstwo" popełniane przez kupujących to nieprzeglądanie stanu lodówek, spiżarni i szafek przez pójściem na zakupy. Czyli bezsensowne kupowanie bez listy zakupów. W wielu domach gromadzi się produkty „na zapas", kupuje na promocjach nadmierne ilości żywności, której nigdy nie zjadamy. Po kilku miesiącach czy latach (!!) wędruje ona na śmietnik bo kończy się termin przydatności do spożycia...
Lubujemy się w kupnie pokrojonych i umytych ziemniaków, marchewek, owoców. Jeśli kupimy je na wagę, umyjemy i obierzemy w domu – zapłacimy kilkakrotnie mniej. Kupujemy, łowiąc na półkach ładne opakowania, nie porównujemy składu produktów, kupujemy z przyzwyczajenia. Jednym słowem: marnujemy żywność, własny czas i pieniądze.
Dwójka brytyjskich specjalistów wie wszystko o produktach spożywczych, ich produkcji i cenach. Podpowiedzą rodzinom, jak wydać mniej pieniędzy na żywność i jeść zdrowiej.