Kreatorka smaku, wielbicielka Ameryki Południowej, słynna restauratorka – Magda Gessler. Razem z TVN Style wyruszyła w kulinarną podróż po Peru. Zjadła pieczoną świnkę morską, łowiła ośmiornice oraz odwiedziła największy na świecie bank kartoflanych zarodków.
TVN Style od kilku sezonów zabiera widzów w podróże po całym świecie. Tym razem wspólnie z Magdą Gessler wybrała się do Peru. Już wizyta w Limie dostarczyła ekipie wielu atrakcji. Peruwiańskie miasto jest często nazywane „nową kulinarną stolicą świata”. Krzyżują się tu tradycje kuchni andyjskiej, amazońskiej i smaki charakterystyczne dla wybrzeży Pacyfiku. To właśnie tu kartofle szykują się do misji na Marsa. Niewiarygodne? Prowadząca odwiedziła Instytut Ziemniaka, gdzie we współpracy z NASA naukowcy opracowują plan hodowli tego warzywa na Czerwonej Planecie.
Magda Gessler nie byłaby sobą, gdyby nie spędziła trochę czasu w kuchni, gdzie przygotowała tradycyjne indiańskie danie „pachamanca”. Poznała recepturę najlepszego „ceviche” – narodowej potrawy z surowej ryby, odwiedziła lokalne targi i spróbowała wielu egzotycznych owoców.
Przyszła też pora na prawdziwe kulinarne wyzwania. Magda nie odmówiła zjedzenia pieczonej świnki morskiej i zupy z dodatkiem rybiej spermy. Tej ostatniej spróbowała w restauracji, gdzie kucharz posiada doktorat z chemii i tworzy swoje dania przy użyciu tylko jednej patelni.
Nie obyło się także bez spotkania z lokalnym szamanem, który próbował zdiagnozować i wyleczyć restauratorkę przy pomocy bardzo niekonwencjonalnego narzędzia. Jakiego? Przekonacie się, oglądając dokument „Pyszne Peru”.
Pyszne Peru